SaraKlara Hellström
Gröt

Synopsis

GRÖT är en dansande och virvlande film som utspelar sig i en vindstilla by på vischan. Detta är en liten unken håla som alla med någon typ av livsglädje flyr ifrån. Emma 25 år och Julia 19 år är systrar. Julia bor fortfarande kvar hemma hos deras mamma medan Emma sedan fem år tillbaka har bott i Stockholm. Nu kommer Emma hem till Norberg över en vecka. Sedan ett år tillbaka har deras pappa varit död. Inte en sådan pappa som berättar dåliga ordvitsar, inte en sådan pappa som försöker samla familjen på fredagskvällen, inte en sådan pappa som i Svensson Svensson eller Sunes sommar. En annan sort pappa, men ändå en pappa.?Emma anländer till Norberg i den sorg som tar över när något man aldrig lärt känna försvinner. Syskonen, likt alla syskon, hanterar detta på helt olika sätt.?Emma har grävt ner sig i arbete och sociala tillställningar. Julia som tidigare hade stora drömmar har istället stannat kvar med mamma och jobbar på den lokala Ica-affären....

GRÖT är en dansande och virvlande film som utspelar sig i en vindstilla by på vischan. Detta är en liten unken håla som alla med någon typ av livsglädje flyr ifrån.

Emma 25 år och Julia 19 år är systrar. Julia bor fortfarande kvar hemma hos deras mamma medan Emma sedan fem år tillbaka har bott i Stockholm. Nu kommer Emma hem till Norberg över en vecka.

Sedan ett år tillbaka har deras pappa varit död. Inte en sådan pappa som berättar dåliga ordvitsar, inte en sådan pappa som försöker samla familjen på fredagskvällen, inte en sådan pappa som i Svensson Svensson eller Sunes sommar. En annan sort pappa, men ändå en pappa.?Emma anländer till Norberg i den sorg som tar över när något man aldrig lärt känna försvinner.

Syskonen, likt alla syskon, hanterar detta på helt olika sätt.?Emma har grävt ner sig i arbete och sociala tillställningar. Julia som tidigare hade stora drömmar har istället stannat kvar med mamma och jobbar på den lokala Ica-affären.

Julia blundar för världen och för sitt inre, hennes ögonlock sitter på båda sidorna av ögonen. Hon känns inte vid någon. I stället återvänder hon till deras gamla lekstuga för att minnas hur enkelt livet var när man var liten.

Emma försöker först, som den vuxna kvinna hon anser sig vara, att prata med Julia. Hon försöker peppa henne, övertala henne, vara logisk och resonabel, men Julia är svår.

Ingenting kan irritera en så mycket som en riktigt grinig lillasyster . Snart rasar fasaden för Emma. Hon är inte längre den starka och självsäkra 25åringen hon trodde att hon var. Hon är 7 år igen och känner den kliande känslan man får i fingrarna som bara kan botas av ett hårt slag i den andres mage.

Alltihop eskalerar i ett stort grötkrig vid frukostbordet. Till en början vet ingen av dem om det är lek eller blodigt allvar. Julia har tröttnat på att storasystern hela tiden ska styra och ställa och hon drämmer till Emma rejält.

Julia tar en cykeltur för att bli av med all ilska. På vägen cyklar hon förbi lekstugan och bestämmer sig för att bränna upp den.

När hon kommer hem sitter det fortfarande gröt fastklibbat på väggarna. Systrarna blir tvingade till att samarbete för att få bort allt innan mamma kommer hem.

Den tryckta stämningen tvingar Emma att sätta på musik och hon börjar dansa. Julia tycker att hon är pinsam men kan till slut inte låta bli att skratta när Emma börjar ful-dansa. ?De börjar dansa tillsammans. De dansar fult, seriöst och sexigt. Dansen blir mer och mer absurd. Plötsligt tar Emma tag om Julia och kramar henne hårt och länge. De blundar och äntligen kommer tårarna.?Utanför huset kan man se röken från den nerbrända lekstugan.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-00839

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare