Fredrik Caresten
Från Nairobi till Rättvik - Ethno 2015

Synopsis

För 25:e året drar folkmusiklägret Ethno igång slutet av juni 2015. Under jubileet samlas deltagare från hela världen för att musicera i Rättvik. Det satsas också i år lite extra – med ökat antal länder som deltar, två stora konserter och Ale Möller som musikalisk gäst. Ethno samlar nära hundra unga folkmusiker från uppåt tjugo länder. Förmodligen är den världens största i sitt slag. Lägret riktar sig till avancerade folkmusiker i åldrarna 17 till 25 år. Ethno baseras på workshops, där de unga deltagarna själva lär varandra. Att som ung folkmusiker få chansen att lära ut sin musik och sin kultur till andra unga musiker, samtidigt som man får ta del av musik från hela världen, är en unik händelse. De unga musikerna ges tillfälle att utvecklas både musikaliskt och personligt och skapar nya kontaktytor och nätverk över gränserna. Det skapas förståelse och respekt för andra människor på Ethno och i förlängningen främjas demokrati och jämställdh...

För 25:e året drar folkmusiklägret Ethno igång slutet av juni 2015. Under jubileet samlas deltagare från hela världen för att musicera i Rättvik. Det satsas också i år lite extra – med ökat antal länder som deltar, två stora konserter och Ale Möller som musikalisk gäst.

Ethno samlar nära hundra unga folkmusiker från uppåt tjugo länder. Förmodligen är den världens största i sitt slag. Lägret riktar sig till avancerade folkmusiker i åldrarna 17 till 25 år. Ethno baseras på workshops, där de unga deltagarna själva lär varandra.

Att som ung folkmusiker få chansen att lära ut sin musik och sin kultur till andra unga musiker, samtidigt som man får ta del av musik från hela världen, är en unik händelse.

De unga musikerna ges tillfälle att utvecklas både musikaliskt och personligt och skapar nya kontaktytor och nätverk över gränserna. Det skapas förståelse och respekt för andra människor på Ethno och i förlängningen främjas demokrati och jämställdhet.

Som nämnts tidigare, så kommer en mängd olika nationaliteter delta under Ethno 2015. Folkmusiker från Indien, Brasilien, Etiopien, Sydkorea, Paraguay och Kenya kommer att närvara under veckan i Rättvik. Just deltagarna från Kenya har vi tänkt följa närmare, både före och under lägret.

Vi kommer att bege oss till Nairobi i början av juni för att träffa deltagarna därifrån. I deras hemland lär vi känna de unga folkmusikerna och får en inblick i deras vardag. Vi samtalar om musikens roll i deras liv och skildrar förberedelserna inför Ethno-lägret. De traditionella kenyanska låtarna arrangeras och repeteras för att kunna läras ut pedagogiskt.

Vi vill skildra tankarna inför sverigeresan med nyfikenhet, förväntningar och nervositet. Tanken är att inspelningarna från Kenya upptar ungefär en tredjedel av programmet.

Vi tar emot den kenyanska gruppen då de anländer på Arlanda och filmar även ankomsten till Rättvik, där de för första gången möter alla övriga deltagare.

Med hjälp av våra huvudkaraktärer lär vi känna några av de andra unga musikerna. Det är på detta sätt vi berättar om Ethno – ur de kenyanska deltagarnas perspektiv. Vi vill skildra musikens överbryggande egenskaper och visa hur kulturella skillnader berikar. Förmodligen behöver olikheterna inte heller vara så stora. Ungdomars liv och de utmaningar, glädjeämnen och problem de lever med, ser antagligen ganska lika ut världen över.

Först och främst är det ändå musiken vi vill framhålla. Under kenyanernas workshops försöker de lära sina lägerkompisar intrikata rytmer och polyfonisk sång. Vi är även med på någon av de andra deltagarländernas genomgång, för att se hur kenyanska folkmusiker tar sig an indisk, brasiliansk eller kanske svensk traditionell musik.

Folkmusikern och multiinstrumentalisten Ale Möller kommer också att närvara under lägret och där leda ett seminarium och spela med hela Ethno-gruppen. Detta tror vi kan bli riktigt bra, med tanke på hans förmåga att entusiasmera och maximera kapaciteten hos sina medmusikanter. Han kommer också medverka vid konserten under Musik vid Siljan i Rättviksparken.

I övrigt tänker vi arrangera några framträdanden på egen hand med de musiker vi tycker är mest intressanta. Vid dessa tillfällen får vi också möjlighet att välja miljö utifrån visuella och akustiska preferenser. Planen är också att dokumentera deltagarnas besök och konsert på Bingsjöstämman.

I slutet summerar vi de kenyanska musikernas upplevelser och pratar om vad de tar med sig hem från äventyret i Rättvik. Vi korsklipper med sekvenser från slutkonserten. Här tar även deltagarna känslosamt farväl av varandra.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00932

Projektmedlemmar

Medverkande