Johan Andersson
Fjällryttaren

Synopsis

Dokumentären Fjällryttaren följer Oskar Öhrström, en hovslagare och vildmarksguide vars dröm är att bli den första att rida genom den svenska fjällkedjan. En fysiskt utmanande resa där Oskar längs vägen undersöker vilka miljömässiga utmaningar fjällkedjan står inför. I en engagerande och visuellt imponerande dokumentär följer vi Oskars äventyrliga resa genom den svenska fjällen. Sommaren 2024 kommer hovslagaren och friluftsguiden Oskar Öhrström att förverkliga sin dröm om att bli den första att rida igenom ”gröna bandet”-sträckan. En 130 mil lång sträcka från Grövelsjön till Trekvisröset som beräknas ta ca två månader. Den svenska fjällkedjan är en plats som lockar allt fler turister. Men ett ökat besökarantal har slitit hårt på naturen och rennäringen vilket fått stor uppmärksamhet i media under de senaste åren. Oskar känner en skepsis inför dagens rådande debatt om fjällkedjan. Stämmer det verkligen att besökarna förstör miljön? Hur mår egent...

Dokumentären Fjällryttaren följer Oskar Öhrström, en hovslagare och vildmarksguide vars dröm är att bli den första att rida genom den svenska fjällkedjan. En fysiskt utmanande resa där Oskar längs vägen undersöker vilka miljömässiga utmaningar fjällkedjan står inför. I en engagerande och visuellt imponerande dokumentär följer vi Oskars äventyrliga resa genom den svenska fjällen.

Sommaren 2024 kommer hovslagaren och friluftsguiden Oskar Öhrström att förverkliga sin dröm om att bli den första att rida igenom ”gröna bandet”-sträckan. En 130 mil lång sträcka från Grövelsjön till Trekvisröset som beräknas ta ca två månader.

Den svenska fjällkedjan är en plats som lockar allt fler turister. Men ett ökat besökarantal har slitit hårt på naturen och rennäringen vilket fått stor uppmärksamhet i media under de senaste åren. Oskar känner en skepsis inför dagens rådande debatt om fjällkedjan. Stämmer det verkligen att besökarna förstör miljön? Hur mår egentligen den svenska fjällen? Längs vägen besöker Oskar ett antal platser och personer för att bilda sig en uppfattning om de utmaningar den svenska fjällen står inför. Allt från renskötare till besökare och personal vid fjällstationerna. Oscar ställer frågan - hur kan vi njuta av naturen och samtidigt bevara den?

I ”Fjällryttaren” så följer vi med på en spektakulär ritt genom Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Lappland.

Utmaningar

Att ensam rida genom den svenska fjällen utgör en extraordinär utmaning. Det är en sträcka präglad av hård terräng och tuffa väderförhållanden. Allt från att bestiga höga berg till att simma över forsar. Att hantera ensamheten är också något Oskar känner oro inför.

En annan utmaning är tiden. Oskars häst Ivory har en begränsad uthållighet. Som längst har hästen varit ute en vecka – den här vandringen tar två månader. Kommer Ivory att klara det? Det finns ingen oro för att Ivory skulle ta stor skada av detta men Oskar måste hela tiden ta hänsyn till hästens mående. Om Oskar märker att Ivory behöver lång

återhämtning kan detta kan innebära att resan drar ut på tiden – han vill gärna bli klar med sin tur under sommarmånaderna, på grund av vädret och att betet försvinner efter sommaren vilket är en tidspress.

Naturvinkel och form

Naturen är ständigt aktuell i dokumentären. Längs vägen reflekterar Oskar över den svenska fjällkedjans mående och utforskar den storslagna miljön. Han upplever allt från lavar, myrmarker och olika svamparter längs vägen. Samtidigt som han reflekterar över hur växtligheten kring de olika alpina zonerna skiljer sig åt. Därmed får tittarna en unik och engagerande inblick i fjällkedjans extraordinära natur.

Oskar nördar ner sig i allt från svampsorter till djur under resan. Om han går in i slutet av augusti kommer han även kunna jaga längs vägen. Han utforskar också hur klimatpåverkningarna tar sig uttryck. Idag kan man tex hitta träd längs kalfjällen vilket var helt otänkbart för några år sen. Oskar kommer göra flera reflektioner av den här typen längs vägen.

Storslagna miljöbilder är en viktig del av berättelsen. Vi jobbar även mycket med egenfilmat (tänk Cowboykåken, Lars Monsen - Canada på Tvers och Jens i vildmarken.

Dramaturgi

Dramaturgin är byggd kring Oscars personliga resa och utmaningar samt den svenska fjällkedjans mående och betydelse. Vi börjar hemma hos Oskar på hans gård i Jämtland där han förbereder sig inför resan. Här presenteras Oscar och hans mål med att rida genom den svenska fjällkedjan och vi etablerar utmaningar han står inför och varför han vill göra detta. Under resans gång fördjupar vi oss i Oskars insikter och reflektioner kring såväl sin personliga resa som fjällvärldens betydelse. En av de största utmaningarna under resan är sjöarna Akkajaure och Hornavansjön. Det kan ta dagar – eller i värsta fall veckor - att ta sig runt. Vi bygger upp inför detta så att det är tydligt att Oskar här möter sin största utmaning (här når vi klimax).

Om Oskar

Oskar är 34 år och bosatt utanför Åre. Han är en hovslagare, vildmarksguide och jägare som gjorde succé med sina vildmarks- kunskaper i Amazon Primes; The Bridge 2022. Han besitter en stor kunskap om den svenska naturen och älskar att utforska den och lära sig mer.

Varför?

Den svenska fjällkedjan är ett otroligt populärt resmål. Dagens debatt om fjällkedjans mående har även bidragit till ett ökat intresse. Vi tror också att det här kan attrahera många hästintresserade. Oskars ambitiösa mål att vara den första att rida genom kedjan skapar också en stark ”hur ska det gå” -faktor vilket väcker nyfikenhet och spänning – därmed har dokumentären stor tittarpotential.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02224

Projektmedlemmar

Medverkande