Marija Ratkovic Vidakovic
Filmdagar på VBU 2023

Synopsis

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad som startade 2019. Under de senaste fyra åren har mer än 100 gymnasielever från VBU samarbetat med över 30 elever från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien (elever som kommit till Ludvika) och de har gjort 22 filmer tillsammans som distribuerats på mer än 20 ungdomsfilmfestivaler. 2022 testade vi för första gången ett koncept som innebar att internationella deltagare först kom till Ludvika och jobbade med våra gymnasieelever med förproduktion och produktion av filmer. Sedan åkte de till Irland (tillsammans med några av våra elever) och klippte klart filmerna där. Syftet med detta var att ge eleverna mer tid att jobba med sina filmer och att ge "dubbelutbyte" i två länder. I år har vi även samarbetsparter från Österrike (YAAAS Festivalen Linz), Kroatien (Kinoklub Karlovac), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (Fresh Film Festivalen...

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad som startade 2019. Under de senaste fyra åren har mer än 100 gymnasielever från VBU samarbetat med över 30 elever från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien (elever som kommit till Ludvika) och de har gjort 22 filmer tillsammans som distribuerats på mer än 20 ungdomsfilmfestivaler. 2022 testade vi för första gången ett koncept som innebar att internationella deltagare först kom till Ludvika och jobbade med våra gymnasieelever med förproduktion och produktion av filmer. Sedan åkte de till Irland (tillsammans med några av våra elever) och klippte klart filmerna där. Syftet med detta var att ge eleverna mer tid att jobba med sina filmer och att ge "dubbelutbyte" i två länder.

I år har vi även samarbetsparter från Österrike (YAAAS Festivalen Linz), Kroatien (Kinoklub Karlovac), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (Fresh Film Festivalen). De kommer alla till Dalarna (två ungdomar + en mentor från varje land) under vecka 42, 2023 (15/10 – 21/10) och tillsammans med gymnasielever från Västerbergslagens utbildningsförbund (40 elever från Introduktionsprogrammet, samt Estetiska och SA-media programmet) ska de arbeta i sex grupper med att göra sex filmer kopplade till ett specifikt tema. Tidigare teman har varit "Ludvika 100 år", "FN:s Globala mål", "Corona generation" och "Water - that connect us all". Filmerna kommer också att representera sex olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, animation, musikvideo och hybridfilm. Varje grupp ska ha en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser. Under sin vecka i Dalarna skriver eleverna sitt manus samt samlar in allt material. Sedan åker de (12 internationella elever, 2 svenska elever och 6 mentorer) till Grekland (21/10 - 27/10), där de har 5 dagar på sig att klippa ihop filmerna (samt samla in mer material vid behov). Filmerna visas på näst sista dagen i Grekland(26/10) och dagen efter (när svenska eleverna är tillbaka på VBU 27/10) i Ludvika, Smedjebacken och Grängesberg.

Filmerna visas i Ludvika, Smedjebacken och Grängesberg på följande sätt:

• Filmerna visas i VBU:s aula i Ludvika (som har en bra digitalprojektor och 400+ platser), Cassels Konserthus i Grängesberg (som ligger bredvid VBU:s skola i Grängesberg) och på bio i Smedjebackens Folketshus (som ligger bredvid VBU:s skola i Smedjebacken) för gymnasieelever från hela VBU (ca 1200 elever) med en kompletterande analys. 27/10 är sista fredagen innan höstlovet, så det blir extra festlig program för eleverna på hela skolan

• Under samma kväll ska filmerna visas i Ludvika på en biograf för allmänheten tillsammans med en spelfilm från Österrike/Irland/Kroatien/Grekland/Tyskland med samma tema, för att utveckla vidare intressen för europeisk biofilm.

Samma dag (den sista dagen av utbyte - parallellt med filmvisningarna, 27/10) ska också organiseras en internationell nätverksträff för filmpedagoger från Dalarna och deras kollegor från hela Europa (digitalt) i samarbete med Film i Dalarna och Youth Cinema Network (ett internationellt nätverk för ungdomsfilmfestivaler, föreningar och frilansare som jobbar med barn och ungdomar inom film). Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola.

Efter veckan med filmverkstäder ska de sex filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. Som ett exempel har filmer som gjordes under Filmdagarna 2019, 2020, 2021 och 2022 redan visats på mer än 20 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige. Och det är också en typ av spridning av projektet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-02079

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare