Marija Ratkovic Vidakovic
FILMDAGAR PÅ VBU 2022

Synopsis

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista tre åren har gymnasielever från VBU samarbetat med sina kollegor från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien. I år har vi parter från Nederländer (Gymnasium Juvenaat, Bergen op Zoom), Kroatien (XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (Fresh Film Festivalen). De alla kommer till Dalarna under vecka 8, 2022 (20/02 – 26/02) och tillsammans med gymnasielever från VBU (Introduktionsprogrammet, samt Estetiska och SA-media programmet) och en teatergrupp av högstadieelever från Västerbergslagens kulturskola ska de arbeta i fem grupper med att göra fem filmer kopplade till tema specifik tema. Tidigare teman var "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål" och "Corona generation". I år ska deras filmer vara kopplade med "Barnkonventionen", som blev från och med den 1 januari 2020 svensk lag. Med andra ord, det...

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista tre åren har gymnasielever från VBU samarbetat med sina kollegor från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien. I år har vi parter från Nederländer (Gymnasium Juvenaat, Bergen op Zoom), Kroatien (XIII Gimnazija), Irland (Fresh Film Festival), Grekland (Camera Zizanio) och Tyskland (Fresh Film Festivalen). De alla kommer till Dalarna under vecka 8, 2022 (20/02 – 26/02) och tillsammans med gymnasielever från VBU (Introduktionsprogrammet, samt Estetiska och SA-media programmet) och en teatergrupp av högstadieelever från Västerbergslagens kulturskola ska de arbeta i fem grupper med att göra fem filmer kopplade till tema specifik tema. Tidigare teman var "Ludvika 100 år", "FNs Globala mål" och "Corona generation". I år ska deras filmer vara kopplade med "Barnkonventionen", som blev från och med den 1 januari 2020 svensk lag. Med andra ord, det är den viktigaste reformen för barn i Sverige på 30 år. Filmerna ska lyfta fram Barnkonventionens budskap och varje av dem ska fokusera på en artikel. Filmerna kommer också att representera fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, animation och musik video. Varje grupp ska ha en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser.

De fem filmerna ska visas under den sista dagen av det internationella utbytet i VBUs aula för gymnasiets elever från hela VBU (ca 1200 elever) med en kompletterande analys. Samtidigt ska de visas för högstadieelever i båda Ludvika och Smedjebackens kommun (ca 1200 elever) - också med en kompletterande analys. På kvällen ska filmerna visas i Ludvika på en biograf för allmänheten tillsammans med en spelfilm från Nederländare/Irland/Kroatien/Grekland/Tyskland kopplad till samma teman för att vissa upp arbete av våra internationella partners.

Samma dag (den sista dagen) ska det också organiseras en internationell nätverksträff för filmpedagoger från Dalarna med deras kollegor från hela Europa (digitalt) i samarbete med Film i Dalarna och Youth Cinema Network (internationell nätverk av ungdomsfilmfestivaler, föreningar och freelancers som jobbar med barn och ungdomar inom film). Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola.

Efter själva verkstaden ska de fem filmerna distribueras till olika ungdomsfilmfestivaler i Europa och världen. T.ex. filmer som gjordes under Filmdagar 2019, 2020 och 2021 har redan visats på 15 festivaler i Spanien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige. Och det är också en typ av spridning av projektet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Projektinfo

#PR-01970
Regissör
-
Projektet skapat
2021-12-08
Projektfas
Annan
Filmlängd
0h 0m 0s
Format
Projekt - Barn & unga

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare