Marija Ratkovic Vidakovic
FILMDAGAR PÅ VBU 2021

Synopsis

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista två åren har gymnasielever från VBU samarbetat med sina kollegor från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien. På grund av Covid-19 var vi tvungna att tänka om lite inför nästa år: så elever från VBU (Medie- och Estetiska programmets elever, samt Introduktionsprogrammets elever) kommer att samarbeta (både digitalt och på sin skola i Ludvika) med elever från Kroatien (Four River Film Festival), Irland (Fresh Film Festival) och Vimmerby kommun i Sverige (Vimmerby Gymnasium, SA-media programmet). De som kan (under dessa tider) kommer till Dalarna under vecka 8, 2021 (21/02 – 27/02) och andra deltar digitalt. De ska arbeta i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till tema "Corona generation" (tidigare teman har varit "Ludvika 100 år" och "FNs globala mål"). Med andra ord, filmerna ska berätta hur ungdomar och befolkningen generellt...

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad, som startade 2019. Under de sista två åren har gymnasielever från VBU samarbetat med sina kollegor från Tyskland, Grekland, Serbien, Kroatien och Storbritannien. På grund av Covid-19 var vi tvungna att tänka om lite inför nästa år: så elever från VBU (Medie- och Estetiska programmets elever, samt Introduktionsprogrammets elever) kommer att samarbeta (både digitalt och på sin skola i Ludvika) med elever från Kroatien (Four River Film Festival), Irland (Fresh Film Festival) och Vimmerby kommun i Sverige (Vimmerby Gymnasium, SA-media programmet). De som kan (under dessa tider) kommer till Dalarna under vecka 8, 2021 (21/02 – 27/02) och andra deltar digitalt. De ska arbeta i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till tema "Corona generation" (tidigare teman har varit "Ludvika 100 år" och "FNs globala mål"). Med andra ord, filmerna ska berätta hur ungdomar och befolkningen generellt "överlever" den inte så lätta tiden under pandemin. Filmerna kommer att representera fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm och musik video. Varje grupp ska ha en mentor med både film- och pedagogiska kompetenser.

De fyra filmerna kommer att visas under den sista dagen av det internationella utbytet i VBUs aula för gymnasiets elever från hela VBU (i olika pass enligt corona regler) med en kompletterande analys. På kvällen ska filmerna visas i Ludvika på en biograf för allmänheten (igen i olika pass enligt corona regler), tillsammans med en spelfilm från Irland och/eller Kroatien för att vissa upp ett arbete av våra internationella partners.

Samma dag (den sista dagen) ska det också organiseras en internationell nätverksträff för filmpedagoger från Dalarna och Vimmerby med deras kollegor från hela Europa (digitalt) i samarbete med Film i Dalarna och Youth Cinema Network (internationell nätverk av ungdomsfilmfestivaler, föreningar och freelancers som jobbar med barn och ungdomar inom film). Hela projektet är också ett samarbete med Västerbergslagens Kulturskola.

Efter själva verkstaden ska de fyra filmerna distribueras till olika ungodomsfilmfestivaler i Europa och världen. T.ex. filmer som gjordes under Filmdagar 2019 och 2020 har redan visats på tio festivaler i Kroatien, Serbien, Grekland, Norge, UK och Sverige. Och det är också en typ av spridning av projektet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01859

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare