Marija Ratkovic Vidakovic
Filmdagar på VBU 2020

Synopsis

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad. Elever från VBU (Västerbergslagens Utbildningsförbund i Ludvika), Medieelever åk 2 och 3, samt en grupp elever från Estetiska programmet och Ekonomi programmet kommer att samarbeta på sin skola i Ludvika med elever från Tyskland (Fish Film Festivalen), Kroatien (Four River Film Festival), Irland (Fresh Film Festival) och Serbien (Ungdomsgymnasiet Gornji Milanovac) som kommer till Dalarna under vecka 8, 2020 (16/02 – 22/02). De ska arbeta i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till FN´s globala mål, som kommer att representera fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm och musik video. Varje grupp ska ha en internationell mentor. De fyra filmerna kommer att visas under den sista dagen av det internationella utbytet i VBUs aula för gymnasiets elever från hela VBU och åk9-elever från Ludvika med en kompletterande analys från både en filmpedagog och en FN lärare....

Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad. Elever från VBU (Västerbergslagens Utbildningsförbund i Ludvika), Medieelever åk 2 och 3, samt en grupp elever från Estetiska programmet och Ekonomi programmet kommer att samarbeta på sin skola i Ludvika med elever från Tyskland (Fish Film Festivalen), Kroatien (Four River Film Festival), Irland (Fresh Film Festival) och Serbien (Ungdomsgymnasiet Gornji Milanovac) som kommer till Dalarna under vecka 8, 2020 (16/02 – 22/02). De ska arbeta i fyra grupper med att göra fyra filmer kopplade till FN´s globala mål, som kommer att representera fyra olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm och musik video. Varje grupp ska ha en internationell mentor.

De fyra filmerna kommer att visas under den sista dagen av det internationella utbytet i VBUs aula för gymnasiets elever från hela VBU och åk9-elever från Ludvika med en kompletterande analys från både en filmpedagog och en FN lärare. På kvällen ska filmerna visas i Ludvika på biograf för allmänheten, tillsammans med en spelfilm från Irland, Kroatien, Serbien eller Tyskland. Samma dag ska det också organiseras en nätverksträff för filmpedagoger från hela Dalarna i samarbete med Film i Dalarna. Projektet är också ett samarbete med Kulturskolan.

Vi började arrangera den typen av filmvecka i mars 2019. Filmer som gjordes i våras distribueras nu till olika ungdomsfilmfestivaler. Till exempel, experimentalfilmen "Forest Spirit" och dokumentärfilmen ”Ludvika: Voices and Visitors” redan visats på sex festivaler i Kroatien, Serbien, UK, Grekland och Sverige. Så, det är också en bra av spridning av projektet.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01757

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare