Erik Sjöstrand
Ett Minnes Melodi

Synopsis

Synopsis – Ett minnes melodi Huvudperson: Kvinnan (namn icke relevant). 40-45 år. Professionell pianist. Har en mycket stark relation till sin mor, som lider av demenssjukdom. Vill dock inte inse allvaret i moderns sjukdom utan flyr verkligheten genom att väcka moderns minnen och personlighet med hjälp av musiken. Övriga karaktärer: Modern. 70-75 år. Demenssjuk och bor på ett vårdhem. Har även hon varit pianist, och alltid varit kvinnans trygghet och fasta punkt i livet. Har alltid funnits där för sin dotter. Plats: Falun, Dalarna. Kyrkointeriör, bostad och vårdhem. Budskap: Ta vara på dina relationer, och uppskatta dina nära och kära medan de ännu lever. Handling: En kvinna spelar flygel på en konsert. Hon spelar fel och minns tillbaka på sitt och sin moders gemensamma liv och musiken som varit deras starkaste gemensamma intresse. Hon vet att hon borde kunna det här stycket som rinnande vatten, men hon spelar fel på grund av att mod...

Synopsis – Ett minnes melodi

Huvudperson:

Kvinnan (namn icke relevant). 40-45 år. Professionell pianist. Har en mycket stark relation till sin mor, som lider av demenssjukdom. Vill dock inte inse allvaret i moderns sjukdom utan flyr verkligheten genom att väcka moderns minnen och personlighet med hjälp av musiken.

Övriga karaktärer:

Modern. 70-75 år. Demenssjuk och bor på ett vårdhem. Har även hon varit pianist, och alltid varit kvinnans trygghet och fasta punkt i livet. Har alltid funnits där för sin dotter.

Plats:

Falun, Dalarna. Kyrkointeriör, bostad och vårdhem.

Budskap:

Ta vara på dina relationer, och uppskatta dina nära och kära medan de ännu lever.

Handling:

En kvinna spelar flygel på en konsert. Hon spelar fel och minns tillbaka på sitt och sin moders gemensamma liv och musiken som varit deras starkaste gemensamma intresse. Hon vet att hon borde kunna det här stycket som rinnande vatten, men hon spelar fel på grund av att moderns sjukdomstillstånd tynger henne. Hon minns hur hon berättat för modern om den här konserten och önskar att hon kunde vara där på vårdhemmet, hos sin mor, istället för att spela på konserten.

Konserten fortsätter och kvinnan låter sina känslor av ilska, sorg och skuld förmedlas genom flygeln. Samtidigt försämras modern hastigt och förs till sjukhus. De parallella handlingarna vävs ihop och musiken gestaltar kvinnans känslomässiga kamp och moderns sista stund i livet. I samma stund som modern sluter sina ögon för sista gången, klingar konsertens sista ton ut.

Efter moderns död måste kvinnan hantera det praktiska i begravningsplaneringen, samtidigt som hon tampas med känslor av skam, och ilskan mot sig själv, för att hon inte var hos sin mor hennes sista stund i livet. Kvinnan kanaliserar sina känslor mot musiken och kastar ut sitt piano och bränner det, tillsammans med alla notpapper och böcker hon har. Efter den känslourladdningen bryter hon ihop och gråter. I den här svaga stunden inser hon att det bästa sättet för henne att nu ta avsked av sin mor är att spela deras favoritstycke på begravningen.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00971

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare