André Abrahamsson
En väldigt gammal man

Synopsis

En tom lägenhet inreds. De stilrena möblerna placeras till perfektion på sina platser. Georg sätter sig ner i sin dyra designer-fåtölj och pustar ut, men det en tomhet i blicken. Georg sitter i sitt bås på reklambyrån han jobbar på. Hans kollega Urban frågar från båset bredvid om Georg trivs i sin nya lägenhet, och poängterar att den var svår att få tag på. Georg kommer hem och blir överraskad av en okänd gammal gubbe som sitter i hans soffa. Georg ringer kommunen i hopp om att få hem gubben, men blir nekad hjälp på grund av att han inte har något personnummer. Han blir avbruten av att gubben sätter sig i den dyra fåtöljen, och tar hårt tag i honom och börjar ifrågasätta vem han är och hur han kommit dit. Han inser dock snabbt att gubben är för dement för att minnas var han bor, och låter därför gubben spendera natten i hans soffa. Nästa dag på jobbet pratar Georg med Urban som försöker få honom att lämna gubben på gatan. När Georg vägrar gör...

En tom lägenhet inreds. De stilrena möblerna placeras till perfektion på sina platser. Georg sätter sig ner i sin dyra designer-fåtölj och pustar ut, men det en tomhet i blicken.

Georg sitter i sitt bås på reklambyrån han jobbar på. Hans kollega Urban frågar från båset bredvid om Georg trivs i sin nya lägenhet, och poängterar att den var svår att få tag på.

Georg kommer hem och blir överraskad av en okänd gammal gubbe som sitter i hans soffa.

Georg ringer kommunen i hopp om att få hem gubben, men blir nekad hjälp på grund av att han inte har något personnummer. Han blir avbruten av att gubben sätter sig i den dyra fåtöljen, och tar hårt tag i honom och börjar ifrågasätta vem han är och hur han kommit dit. Han inser dock snabbt att gubben är för dement för att minnas var han bor, och låter därför gubben spendera natten i hans soffa.

Nästa dag på jobbet pratar Georg med Urban som försöker få honom att lämna gubben på gatan. När Georg vägrar göra det, lyckas han till sist övertala honom att hålla utkik så att gubben inte scamar honom.

Väl hemma, går Georg runt i lägenheten och ser till så att inget förstörts eller är borta. Gubben som sitter vid köksbordet åker bak på stolen så att det gnisslar till. Georg håller plågsamt för öronen.

Georg går igenom möbelbutiken och letar stolstassar, med gubben hack i häl. När de går runt ett hörn får Gubben syn på en enorm landskapstavla. Han går dit utan att Georg märker något.

När Georg till sist hittar tassarna blir han förvånad av att Gubben är borta. Till sist hittar han honom vid tavlan. Georg blir fascinerad av gubbens beundran av tavlan, men nekar att köpa den trots Gubbens insisterande, på grund av att den inte passat in i hans lägenhet.

Georg är bjuden på brunch hos Urban och hans fru Katrin(Georgs syster). Han har tagit med gubben dit, vilket upprör Urban. Under middagen försöker Urban ständigt provocera gubben genom att ifrågasätta hans bakgrund, men utan resultat. Georg svarar med att det inte angår Urban.

Samma natt ligger Georg i sin säng med samma tomma blick igen. Han somnar till sist och drömmer om att möblerna i hans lägenhet faller isär.

När han vaknar nästa morgon är Gubben borta. Georg blir nervös och börjar leta honom. Till sist hittar han honom vid en damm i en park. Han sätter sig ner bredvid gubben, som ger honom en brödbit. Georg börjar mata änderna med den. Han börjar le. Bilder av skogen som passerar förbi genom ett bilfönster visas hastigt. De sitter vid dammen ett bra tag, men till sist börjar det regna.

De kommer hem blöta, Georg sätter på kaffet medan Gubben går till vardagsrummet. När kaffet är klart kommer han in precis när gubben tänkt sätta sig i designfåtöljen i sina blöta kläder. Av instinkt hejdar Georg honom igen, men vänligare den här gång.

Georg är tillbaka på kontoret. Urban kommer och frågar honom om han följer med på en ny kollektionsrelease av en stor designer efter jobbet, men Georg tackar nej eftersom han inte vill lämna Gubben ensam i lägenheten hela kvällen. Urban släpper nu loss helt och förklarar hur han tycker att Georg blivit så tråkig efter att Gubben dykt upp i hans liv. Samtidigt som Urban pratar, börjar Georg fantisera om skogen och om möblerna som faller isär igen. Mitt i Urbans monolog ställer han sig upp och går ut från kontoret.

Georg kommer hem med en slägga i handen. Gubben sitter vid köksbordet. Han går in i vardagsrummet och slår sönder designer-fåtöljen. När han går till köket igen för att visa Gubben, är han borta. Han tittar ut genom fönstret och får syn på gubben som flyger iväg. Han börjar le och sedan fälla glädjetårar.
Sedan får vi se hur Georg köper en begagnad gammal bil.
Samtidigt ringer hans telefon, som han lämnat på köksbordet. Det är Urban. Bredvid telefonen ligger en lapp där det står: ”Hälsa Katrin”.

Georg kör nu iväg med bilen bort från stan mot skogen. Tomheten i hans blick är nu borta.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01666

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare