en berättelse om den svenska dansbandskulturen som startade i början på 70talet med band som CoolCandys, Flamingokvintten m.fl. Varför är denna kultur så populär i Sverige och Norge. De klassiska folkparkerna och alla glada människor som dras som magneter ut i detta. Vi träffar ikoner inom området som Bert Karlsson som ju grundat många klassiska dansband och dansläraren/TVprofilen Tony Irving, Skivbolag, Artistkollegor, Programledare, Kommuner, Publik m.fl. Det finns många dansband men en del skiljer sig lite från mängden som ex.x Larz Kristerz. 5 härliga dalmasar från Älvdalen som startade 2001 och på ett märkligt sätt. ”Varje år på Barnens dag åker en parad med vagnar med olika teman igenom byn i Ålvdalen. Larz-Kristerz skulle medverka på en vagn som en rolig hyllning till alla dansband under 70-talet. Sex gamla klassiska låtar repades in. Lastbil med chaufför rekvirerades, gamla Hagströmhögtalare och PA fick en rejäl översyn, elverk o...
en berättelse om den svenska dansbandskulturen som startade i början på 70talet med band som CoolCandys, Flamingokvintten m.fl. Varför är denna kultur så populär i Sverige och Norge. De klassiska folkparkerna och alla glada människor som dras som magneter ut i detta.
Vi träffar ikoner inom området som Bert Karlsson som ju grundat många klassiska dansband och dansläraren/TVprofilen Tony Irving, Skivbolag, Artistkollegor, Programledare, Kommuner, Publik m.fl.
Det finns många dansband men en del skiljer sig lite från mängden som ex.x Larz Kristerz. 5 härliga dalmasar från Älvdalen som startade 2001 och på ett märkligt sätt.
”Varje år på Barnens dag åker en parad med vagnar med olika teman igenom byn i Ålvdalen. Larz-Kristerz skulle medverka på en vagn som en rolig hyllning till alla dansband under 70-talet. Sex gamla klassiska låtar repades in. Lastbil med chaufför rekvirerades, gamla Hagströmhögtalare och PA fick en rejäl översyn, elverk och tidsenliga dansbandskläder lånades. Kvällen innan det hela skulle gå av stapeln samlades vi för att texta skyltar med ”slagord” för vår sak. På morgonen för den stora dagen pyntade vi vagnen med skyltar, lövruskor och en Mercedesbuss från slutet av 60-talet. Under bussen ställde vi dessutom en rökmaskin vilken i sin tur resulterade i att byns poliskonstapel sladdade fram till vårt ekipage på sin cykel och undrade om det brann. Karnevalståget drog igång och låtar som ”Näckrosen” och ”Sjätte september” studsade mellan husväggarna på byn. Det blev en succé och vi fick erbjudande om spelning redan samma eftermiddag, men 6 låtar gör ingen danskväll. Det var bara att sätta igång att repa och naturligtvis, låta sy upp en tidstypisk scenkostym. Kostymerna syddes upp av Harriet Sålder och Margareta Långh.” Det var så det började sagan om Larz Kristerz.
Hagströmsmuseet i Älvdalen är ett kapitel vi berör i filmen, det var egentligen tack vare dessa instrument som LK kom till. Filmmiljöer från klassiska Älvdalen, Hjortnäs, Siljan.
Dansbandskampen 2008 blev genombrottet för LK. Turistchefen Lars Bälter som hjälpte band berättar om händelsen. Programledaren Peter Settman och flera artistkollegor tycker till och vi får en titt genom hela kampen.
När LK vann dansbandskampen så blev dom hetast i Sverige, alla ville ha dem och det innebar en väldig omställning för medlemmarna i bandet. Både positiva och negativa saker kom fram.
De vart nominerade för grammisgalan och Guldklavegalan där vi följer dom. Bandet spelar från norr till söder och vi får följa med på turnén och de bjuder verkligen på sig själva, mer humor får man leta efter.
Vi lyssnar till olika karaktärer som älskar det här med dansband och följer dom i denna kultur. Filmen spelas in i olika delar av Sverige men i huvudel från Dalarna men även när dom spelar på färjor m.m.
Det blir en dokumentär med historien om LK samt en del livesekvenser i denna kultur med musik och varm berättelse. Produktionen av denna film börjar under sommar och höst 2017 och slutförs 2018.
Filmning görs i olika delar i Sverige men huvuddel i Dalarna. Filmen berättar om dansbandslivet och framförallt om Larz Kristerz.