Jessica Liander
De kallar oss Overallare

Synopsis

Bland svenska studenter finns traditioner som har förts vidare genom decennier. Nya studenter välkomnas till Universitet och Högskolor av befintliga studenter och introduceras av dessa inte bara till lärosätets alla regler, utan även till för Sverige tämligen unika studentikosa traditioner. Bärarna av dessa traditioner kallas även för Overallare och ett kännetecken för dessa är att de ofta syns iförda färgglada overaller, prydda med hundratals märken och andra troféer. Overallen - även känd som "ovven" – beskrivs av sina ägare som mer än bara ett plagg. Varje ovve berättar en unik historia om dess bärare, om tillhörighet och traditioner och varje söm, doft och färg ger oss små ledtrådar om personens liv. Studentoverallen och kulturen den symboliserar beskrivs av Overallarna som kärlek, gemenskap och tillhörighet. Studenttraditionerna knyter samman studenter över hela Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder med alla tänkbara hållplatser på v...

Bland svenska studenter finns traditioner som har förts vidare genom decennier. Nya studenter välkomnas till Universitet och Högskolor av befintliga studenter och introduceras av dessa inte bara till lärosätets alla regler, utan även till för Sverige tämligen unika studentikosa traditioner.

Bärarna av dessa traditioner kallas även för Overallare och ett kännetecken för dessa är att de ofta syns iförda färgglada overaller, prydda med hundratals märken och andra troféer. Overallen - även känd som "ovven" – beskrivs av sina ägare som mer än bara ett plagg. Varje ovve berättar en unik historia om dess bärare, om tillhörighet och traditioner och varje söm, doft och färg ger oss små ledtrådar om personens liv.

Studentoverallen och kulturen den symboliserar beskrivs av Overallarna som kärlek, gemenskap och tillhörighet.

Studenttraditionerna knyter samman studenter över hela Sverige, från Luleå i norr till Malmö i söder med alla tänkbara hållplatser på vägen.

I "De kallar oss Overallare" tar vi er med på en resa till svenska universitet och högskolor och undersöker de svenska studenttraditionerna och hur de fungerar socialt och psykologiskt för att föra samman unga i nya miljöer som de även återvänder till långt efter examensdagen?

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01447

Projektmedlemmar

Medverkande