Viktoria Myrén
Agnes och Herr Nilsson

Synopsis

Tv-avsnitt Agnes och Herr Nilsson Agnes är sju år gammal. Hon har en storebror som är tio år äldre, en mamma och pappa, och så farmor. Farmor med alla hundarna. Fyra stycken dvärgsnauzrar som älskar att busa med Agnes när hon kommer på besök. Agnes högsta dröm är att få en hund, men det vill inte hennes mamma och pappa. Det är knäppt tycker Agnes. Speciellt som hennes farmor har en kennel där hon föder upp hundar och Agnes är säker på att hon skulle kunna få en hund gratis – om hon bara tjatade lite. Men mamma och pappa vägrar – de tycker att hundar mest skäller och lortar ner. I fem avsnitt får vi följa Agnes och hur hennes längtan efter en hund bara blir starkare. Inte minst när en av farmors hundar får valpar och Agnes måste rycka in för att flaskmata en av valparna som blivit sjuk… Till slut får Agnes en hund, men det blir inte riktigt på det sätt som hon hade tänkt sig. Avsnitt ett Det är höstlov och Agnes hälsar på hos farmor. En av farm...

Tv-avsnitt

Agnes och Herr Nilsson

Agnes är sju år gammal. Hon har en storebror som är tio år äldre, en mamma och pappa, och så farmor. Farmor med alla hundarna. Fyra stycken dvärgsnauzrar som älskar att busa med Agnes när hon kommer på besök.

Agnes högsta dröm är att få en hund, men det vill inte hennes mamma och pappa. Det är knäppt tycker Agnes. Speciellt som hennes farmor har en kennel där hon föder upp hundar och Agnes är säker på att hon skulle kunna få en hund gratis – om hon bara tjatade lite. Men mamma och pappa vägrar – de tycker att hundar mest skäller och lortar ner.

I fem avsnitt får vi följa Agnes och hur hennes längtan efter en hund bara blir starkare. Inte minst när en av farmors hundar får valpar och Agnes måste rycka in för att flaskmata en av valparna som blivit sjuk…

Till slut får Agnes en hund, men det blir inte riktigt på det sätt som hon hade tänkt sig.

Avsnitt ett

Det är höstlov och Agnes hälsar på hos farmor. En av farmors tikar har fått valpar, nio stycken. Men en av valparna är sjuk så Agnes måste rycka in och hjälpa till, men kommer valpen att klara sig?

Avsnitt två

Valpen som Agnes räddade, och som hon döpte till Agne, är den enda valpen som inte är såld. Tror Agnes … När hon kommer till farmor över helgen har Agne precis åkt till sin nya familj. Agnes blir jätteledsen. Farmor tröstar med hundhoppning och Agnes börjar spara veckopengen.

Avsnitt tre

Agnes och farmor går på hundpromenad. Agnes lyssnar inte på farmor utan trillar i bäcken och blir dyngsur. Agnes frågar farmor vad hon tror – skulle inte Agnes klara av att ta hand om en hund alldeles på egen hand.

Avsnitt fyra

Agnes ställer ut Herr Nilsson på en hundshow. Agnes är så nervös att hon får ont i magen, hur ska det gå? Farmor är orolig. Herr Nilsson med.

Avsnitt fem

Agnes och Herr Nilsson kommer på tredje plats i hundshowen. De åker hem och firar med tårta. En till farmor och Agnes, och en till hundarna. Men Agnes får något mer av farmor, ett diplom, som handlar om en av hundarna…

Avsnitt 1

Det är höstlov. Agnes hälsar på hos farmor B. Agnes har längtat extra mycket efter det här höstlovet. Det är speciellt. En av farmors fyra hundar har fått valpar. Åtta stycken! Farmor har ringt Agnes och bett henne komma och hjälpa till. Det är mycket jobb med åtta valpar.

När farmor ringer säger Agnes att hon kan ta med en av valparna hem så blir det inte så mycket jobb för farmor. Då skrattar farmor. ”Ja det hade varit härligt, men det går ju inte.” Båda vet att Agnes mamma och pappa inte tycker om hundar, och inte har tid med en hund.

Ibland är Agnes väldigt arg på sina föräldrar för att hon inte får en hund. Men när farmor ringer blir hon glad.

”Jag kommer och hjälper till”, säger Agnes.

Pappa skjutsar henne till farmor. Hon ska vara där i en hel vecka.

Hundarna blir glada över att se henne. De är lite vilda av sig, men Agnes blir inte rädd. Hon är van, hon vet att hundarna strax lugnar ner sig.

Hon har en favorit bland hundarna. Det är Herr Nilsson. Agnes kan göra nästan vad hon vill med Herr Nilsson, han blir aldrig arg på henne. Agnes kan se skillnad på alla hundar fastän de är så lika. Herr Nilsson är hennes guldsten.

Farmor berättar att en av valparna är sjuk. Kommer den att klara sig? Farmor vet inte, hon behöver Agnes hjälp med att mata valpen. Och Agnes måste vara lugn och prata tyst. När man är med valparna får man inte tjoa och busa som med Herr Nilsson, det klarar inte valparna. Agnes vet det. Ibland tycker hon att farmor tjatar på Agnes. Klart hon vet hur man tar hand om valparna. Hon älskar ju hundar.

Agnes matar valpen var tredje timme med en nappflaska. Efter tre dygn är den utom fara. ”Det där gjorde du fantastiskt bra”, säger farmor. ”Som tack för hjälpen med valpen så får du välja vad den ska heta”, säger farmor. Agnes blir otroligt stolt. Hon döper valpen till Agne som i Agnes. Den natten sover hon intill valpen.

Avsnitt 2

Farmor ringer och berättar att hon har sålt alla valparna utom en – Agne, valpen som nästan dog. Agnes hoppas att ingen vill köpa Agne, för att han varit sjuk. Agnes säger inget till farmor, men hon tänker att ”kanske, kanske kan Agne bli min om ingen köper honom, kanske kan jag övertala mamma och pappa”.

När Agnes kommer till farmor för att hälsa på över helgen springer hon direkt in i rummet där Agne bor. Men… valpens sovbädd är borta. Farmor ser lite skyldig ut. ”Förlåt, jag har inte hunnit berätta att jag sålde Agne igår”, säger farmor. ”Han har fått en jättemysig familj som lovat att ta god hand om honom.”

Agnes skiter i om han har fått en mysig familj. Agne skulle ju bli hennes. Hon rusar ut ur farmors hus utan att ta på sig jackan, trots att det regnar ute. Hon är arg, och ledsen. Efter en stund kommer farmor, med en jacka, en bulle och ett glas saft. Hon har Herr Nilsson med sig. Han hoppar upp i knät på Agnes och slickar henne över hela ansiktet. Agnes kan inte låta bli att skratta trots att hon är så ledsen och arg. ”Jag tänkte att vi skulle åka till brukshundsklubben och träna lite Agility”, säger farmor. Agility! Det är som hästhoppning fast med hundar och att man springer bredvid. Det är det bästa Agnes vet. Hon förstår att farmor vill få henne på bra humör igen, men det gör inget.

”Då måste vi ha med oss mycket godis”, säger Agnes och rusar in i huset och ut i köket där hon stoppar fickorna fulla. Farmor skrattar när hon ser hur mycket hundgodis Agnes proppar ner i fickorna och Herr Nilsson verkar lycklig, han försöker hoppa upp i Agnes famn.

På brukshundsklubben springer Agnes med Herr Nilsson tills båda är så trötta att de stupar. I bilen hem säger Agnes: ”Nu vill jag också ha godis!” Då stannar farmor vid en affär och låter Agnes välja precis den lördagsgodispåse hon vill.

När Agnes ska somna på kvällen ropar hon på farmor som kommer och stoppar om henne: ”Tror du att Agne har det bra i sin nya familj?” frågar Agnes. ”Det tror jag”, säger farmor och stryker bort en tår från Agnes ansikte.

”Kommer Lilla My också att få valpar.”

”Ja, om några månader är det Lilla My:s tur”, säger farmor.

”Är det dyrt att köpa en valp?” frågar Agnes sen. Farmor nickar. Agnes tänker att om hon sparar veckopengen kanske hon får råd, då kan hon köpa en av farmors valpar utan att säga något till mamma och pappa.

Avsnitt 3

Dagen efter. Agnes vaknar av att Herr Nilsson hoppar upp i sängen och slickar henne i ansiktet. De börjar dagen med att gå en promenad inne i skogen, upp längs med bäcken. Farmor säger att Agnes inte får gå ut i bäcken, men Agnes går ut i alla fall. Hon känner att hon fortfarande är lite arg på farmor för det där med valpen – att hon har sålt Agne.

När Agnes står i bäcken ska hon sträcka sig efter en gren. Farmor ropar åt henne att gå upp, men Agnes ska bara ta den där grenen först. Oj! Det säger bara plums så har Agnes ramlat i. Hon blir alldeles blöt och fryser hela vägen hem. När hon kommer hem får hon varm choklad och en filt. Herr Nilsson kommer och lägger sig i hennes knä och allting känns ganska härligt. När Agnes har druckit upp sin choklad vill hon träna tricks med Herr Nilsson. Farmor visar hur man ska göra med godisen för att få Herr Nilsson att rulla runt. Det går jättebra.

”Tror du inte att jag skulle klara av att ha en hund alldeles själv?” frågar Agnes.

”Jo, det tror jag nog. För visst orkar du gå upp extra tidigt på morgonen och gå ut med hunden innan du går till skolan? Och visst klarar du av att gå direkt hem efter skolan och gå ut med hunden igen? Varje dag?” frågar farmor.

Och Agnes nickar och säger ”jo, visst orkar jag det, fast det är klart lite trött är jag om morgnarna, så du kanske måste komma och hjälpa till ibland.”

”Nej”, skrattar farmor, ”det går ju inte, jag måste ju vara här, i mitt hus, med mina hundar.”

Nu måste Herr Nilsson få vila lite. Agnes sätter sig och målar. Farmor passar på och trimmar en av de andra hundarna. ”Varför gör du så där?” undrar Agnes. ”Det är så att han ska bli fin tills jag ska ställa ut honom”, svarar farmor. Sedan blir hon tyst. Hon står alldeles stilla en stund innan hon säger: ”Men att jag inte tänkt på det? Skulle du vilja ställa ut Herr Nilsson? Det finns nämligen en tävling för barn.” Agnes nickar. Visst vill hon. Det fladdrar till lite i magen när hon säger ”JA”, men visst vill hon.

Avsnitt 4

Före tävlingen är det viktigt att göra Herr Nilsson så fin som möjligt. Farmor hjälper till och trimmar honom, och Agnes får bada Herr Nilsson i farmors badkar. Han blir jättefin.

Farmor och Agnes åker i väg till tävlingen. De tar bara med sig Herr Nilsson och Rufus, de andra hundarna får stanna hemma. Rufus är Herr Nilssons pappa. Han är inte lika busig som Herr Nilsson, och otroligt snäll.

Det är första gången Agnes ska ställa ut Herr Nilsson, hon tycker att det ska bli jättespännande, men samtidigt är hon nervös. Riktigt nervös. Det gör ont i magen på Agnes. Hon går och sätter sig på toa en stund. Farmor ropar utanför: ”Hur mår du?” ”Bara bra”, men Agnes mår inte alls ”bara bra”, hon mår bra och dåligt på samma gång. Det känns som om det aldrig blir Agnes tur. Hon lägger sig på rygg och vilar en stund. Kanske går det onda i magen över om hon ligger en stund på rygg? Herr Nilsson tycker att det är roligt när Agnes ligger ner, han springer fram och slickar henne i ansiktet. Då kan inte Agnes låta bli att skratta, för Herr Nilssons tunga är så sträv och kittlig. Just då kommer farmor. ”Agnes nu är det dags!” Farmor är kolugn, det är tur det för i Agnes mage har ett gäng fjärilar börjat fladdra omkring. Herr Nilsson buffar lite på Agnes, det är som om han vill säga ”ta det lugnt, allting kommer att gå bra”.

”Å, ja önskar att Herr Nilsson var min hund, min för alltid”, säger Agnes till farmor. ”Han är så snäll, han är den bästa av alla hundar i världen, han tycker om mig”, säger Agnes.

”Ja, det gör han verkligen”, säger farmor.

Avsnitt 5

Agnes gör precis allt som hon ska i tävlingen. Det går bra. Agnes och Herr Nilsson får en tredjeplats och en gul (?) rosett. Farmor säger: ”Nu åker vi hem och bakar en tårta för att fira!” När de kommer hem bakar de en smaskig marängtårta. Agnes får välja precis hur den ska vara. Sedan gör Agnes en tårta till hundarna också. Herr Nilsson får en extra stor bit.

Agnes sitter vid köksbordet och tittar på sin gula rosett. Om ett par timmar ska pappa komma och hämta henne. Fastän hon är glad över tävlingen så känner hon sig samtidigt lite ledsen. ”Hur är det Agnes?” undrar farmor. ”Jag skulle så gärna vilja ha en hund”, säger Agnes, ”en alldeles egen hund”. Farmor tittar på Agnes, sedan säger hon åt Agnes att sätta sig och pyssla en stund. Farmor har något hon måste fixa. Agnes sätter sig och ritar, hon undrar vad farmor håller på med.

Till slut kommer farmor ut från sitt kontor. Hon har någonting bakom ryggen. Det är ett kuvert som hon räcker till Agnes. ”Vad är det här?” frågar Agnes. ”Öppna”, säger farmor.

När Agnes öppnar kuvertet får hon ut ett papper. Det är ett diplom, ett ägardiplom. Det står att Herr Nilsson är Agnes hund, Agnes alldeles egna hund, och att hon får komma och hälsa på och träffa honom när hon vill. ”Ska han bo här?” säger Agnes. ”Ja, han ska bo här, men han är bara din, ingen annans.” Och just då kommer Herr Nilsson och slickar Agnes i ansiktet, precis som om han visste, och Agnes tänker att det här var ju riktigt bra. Nu har hon en alldeles egen hund, som hon bara behöver gå ut och gå med när hon själv vill!

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01201

Projektmedlemmar

Medverkande