Fahri Akdogan
Ado och Zara

Synopsis

Sammanfattning VERS 1 Det är ett storytelling musikvideoprojekt som handlar om 2 kurdiska ungdomar som är födda och uppväxta i Sverige. Dessa ungdomar heter Ado (kille) och Zara (tjej) och är bästa vänner. De båda brinner av längtan att hjälpa sitt folk i hemlandet (Kurdistan) som ständigt utsätts för krig, våld och förtryck. De har aldrig tidigare besökt sitt hemland Kurdistan och deras största önskan och dröm är att någon dag bli frihetskämpar. Deras hjärtan slår för frihet för Kurder och Kurdistan. Båda är mycket omtyckta av sin omgivning i Sverige. Alla känner dem som ärliga och pålitliga. En dag bestämmer de sig för att åka hem till Kurdistan och förverkliga sina dröm. Ado säger "FRED" och Zara säger "FRIHET". De är fasta vid sitt beslut och ingenting kan få dem att ändra det. REFRÄNG I första refrängen ska man se Ado och Zara dansa kurdisk dans i kurdiska nationalkläder på en scen. Första bilden är en helbild, och andra bilden en närbild...

Sammanfattning

VERS 1

Det är ett storytelling musikvideoprojekt som handlar om 2 kurdiska ungdomar som är födda och uppväxta i Sverige. Dessa ungdomar heter Ado (kille) och Zara (tjej) och är bästa vänner. De båda brinner av längtan att hjälpa sitt folk i hemlandet (Kurdistan) som ständigt utsätts för krig, våld och förtryck. De har aldrig tidigare besökt sitt hemland Kurdistan och deras största önskan och dröm är att någon dag bli frihetskämpar. Deras hjärtan slår för frihet för Kurder och Kurdistan.

Båda är mycket omtyckta av sin omgivning i Sverige. Alla känner dem som ärliga och pålitliga.

En dag bestämmer de sig för att åka hem till Kurdistan och förverkliga sina dröm. Ado säger "FRED" och Zara säger "FRIHET". De är fasta vid sitt beslut och ingenting kan få dem att ändra det.

REFRÄNG

I första refrängen ska man se Ado och Zara dansa kurdisk dans i kurdiska nationalkläder på en scen. Första bilden är en helbild, och andra bilden en närbild på deras fötter. Nästa bild blir hel och närbilder på när de sitter och spelar kurdisk gitarr och sjunger samtidigt.

VERS 2

En dag skickar Zara sms till Ado och skriver "Förbered dig kompis, idag är det dags. Gå och ta farväl av din familj nu och möt mig utanför mitt hus sen".

Ado läser sms:et, blir jätteglad och springer omedelbart hem till sin familj och säger "Mamma, pappa jag går nu". Jag ska bli frihetskämpe och göra er stolta. Sedan pussas och kramas de. Hans pappa säger "Gå min son och lycka till. Men kom inte tillbaka förräns förtryck och våld har lämnat vårt land."

Sedan går Ado ut för att träffa Zara för att tillsammans kunna förverkliga sina drömmar. Men på vägen råkar han träffa Sebastian. Sebastian är en knarkare som är både falsk och ond.

REFRÄNG 2

I andra refrängen ska de förbereda plakater för en fredlig demonstration, det ska visas bilder från olika vinklar där de skriver sloganord på gul, grön och röda kartonger.

På sista halvan i andra refrängen ska de vara ute på någon torg med sina kompisar och demonstrera mot krig. Även här blir det när och helbilder.

VERS 3

Sebastian stoppar Ado och säger "God kväll min vän". Han har onda avsikter att lura Ado med hasch och kokain och även få honom att börja knarka.

Han tar fram en påse med hasch och kokain och visar för Ado. Mot Ados vilja ger han honom sin bilnyckel och ber honom köra sin nya bil. Till slut

lyckas han att lura honom. Ado glömmer plötsligt sin dröm och sin vän Zara som väntar på honom. De hoppar in i hans bil och Ado startar bilen och kör.

Sebastian tar fram sitt hasch igen, rullar ihop en femma och ger den till Ado. Sedan rullar han en till och den röker han själv.

Precis då hade även Zara tagit farväl av sin familj och nu stod hon utanför sitt hus och väntade på Ado som de hade bestämt. Efter en stund när Ado inte dök upp blev hon orolig, kollade på sin klocka och undrade vart Ado var. Därför tog hon fram sin mobil och ringde Ado.

Stackars Ados tillstånd var jättesorgligt och besvärligt. Han var yr och han såg suddigt. Men ändå fortsatte han att röka hasch och gasa.

Plötsligt tappade han kontrollen över bilen och de kraschade. (Här blir det ett tyst break och svart i 2 sekunder och sedan spelas en sorglig melodi av ett

kurdiskt blåsinstrument, samtidigt som en manlig röst walear sorgligt på kurdiska. Det här håller på i 30 sekunder och samtidigt visas det bilder från kraschen från olika vinklar med när- och helbilder på Ado, Sebastian och på bilen utifrån. I slutet av breaket ringer Ados mobil i bilen och det visas en sista närbild på hans ansikte i bilen. Man tror att han fortfarande ligger livlös i bilen, men han ligger i sin säng i sitt rum och plötsligt vaknar han upp. Uppvaknandet är en helbild och denna scen ska överraska den som tittar.

Hursomhelst, han vaknar upp och är chockad av det han nyligen drömt. Han är svettig och andas djupt. Hans mobil fortsätter att ringa, denna gång på riktigt, på bordet som ligger vid hans säng.

Han ser att det står "Zara" och påminns han om att Zara står och väntar på honom. Han trycker på svara knappen men kan knappt få ur ett ord pga att han är fortfarande i chocktillstånd.

Zara frågar "Hallå? Ado? Var är du? Varför pratar du inte? Hallå? Kommer du inte så går jag." Då svarar Ado och säger "Hallå? Zara?" Zara svarar "Jag har väntat på dig i en timme nu, kom nu"

Ado svarar "Jag kommer, jag kommer, Jag är där om 5 minuter". Zara säger " Ok, skynda dig, Jag väntar på dig här." De lägger på luren och Ado tar sin väska och springer omedelbart ut.

Precis som i drömmen ser han Sebastian där nere igen och han får en déjà vu. Han träffar Sebastian som ropar på honom. "Ado!" Ado får snabba flashbilder och ser vad som kommer att hända om han hänger med honom. Han skrattar, vänder sig om och går sin väg mot Zara. Precis då sätts sista refrängen igång och det är slut på breaket. De träffas och hälsar på varandra och videon avslutas med en scen som visar dem gå längst en väg. Man ser det ur perspektivet bakom deras rygg.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-00664

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare