Festival & Evenemang

Festival & Evenemang

Filmfestivaler är ett sätt att nå ut med sin film, träffa filmare, se film och diskutera med andra filmintresserade. Film i Dalarna är med och arrangerar fyra årligen återkommande festivaler och stöttar en mängd andra liknande arrangemang.

Dalarnas Filmfestival
Festivalen för filmare i alla åldrar men är också länets uttagning till Novemberfestivalen - arena för ung film (då för filmare i åldern 16-26 år). Festivalen sker i Falun. Det är inte bara en tävling det är också ett visningsfönster och en mötesplats för dig som gör film i Dalarna. Kom och lyssna på föreläsningar, prova teknik, pitcha din film och mycket mer!

Videokonst branschträff
Videokonst branschträff arrangeras av VideoGUD, ett nätverk bildat av kulturinstitutionerna i Dalarnas, Gävleborgs och Upplands län. Träffen hålls vanligen i maj och byter län varje år vilket gör att festivalen ständigt antar nya former. Träffen innehåller föreläsningar av konstnärer och konstinstitutioner samt visning av konstfilm.

Existentiell Filmfestival
En filmfestival där samtalet är i fokus. Angelägna filmer varvas med seminarier där paneldeltagarna är psykologer, religionsvetare, filmkritiker, författare, filmregissörer, ja till och med före detta biskopar. Arrangörer är Film i Dalarna, Högskolan Dalarna, Studieförbundet Bilda, Sigtunastiftelsen i samarbete med s:t Lukas.


Japansk filmfestival
Japansk filmfestival i Leksand arrangerades för första gången den 14 februari 2015 på Visir Biograf i Leksand. Festivalen är ett samarbete mellan Film i Dalarna, biografen Visir och Japanska ambassaden i Sverige, samt stöd från Siljan-Japan fonden skapad av Tomoku hus i Insjön. Japansk Filmfestival är i dag Sveriges största Japanska festival med över tusen besökare.

NOO Maraton
NOO Maraton är en aktiv festival där du själv eller med ditt team gör en film under 24 timmar under givna förutsättningar. Förutsättningarna är hemliga fram till starten för att ge alla deltagande lag samma förutsättningar. 2 filmer går vidare till riksfinalen som sker sedan i Stockholm. En av årets höjdpunkter där du får prova dina filmtalanger under press!

Filmfestivaler i resten av landet

Du hittar fler festivaler i Sverige genom att klicka här!

Festivaler i resten av världen

  • Berlin International Film Festival, Berlin - Tyskland, Länk här!
  • Cannes International Film Festival, Cannes - Frankrike. Länk här!
  • La Biennale di Venezia, Venedig - Italien, Länk här!
  • Toronto International Film Festival, Toronto - Kanada,Länk här!
  • Tribeca Film Festival, New York - USA, Länk här!
  • Sundance Film Festival, Park City, Utah Länk här!

Du hittar fler festivaler från resten av världen genom att klicka här!