Göteborgs filmfestival

Göteborgs filmfestival

27 januari - 05 februari

Göteborg Film Festival är den största filmfestivalen i Norden.

Programmet släpps den 10 januari kl 13.00

Den 46:e upplagan av Göteborg Film Festival äger rum den 27 januari – 5 februari 2023. Programmet släpps den 10 januari och biljettförsäljningen startar den 14 januari (12 januari för medlemmar).

Varje år reser festivalens programgrupp jorden runt för att välja film att ta till Göteborg – och under 11 dagar i slutet av januari stundar en filmfest med uppemot 250 filmer från ett 80-tal länder på omkring 700 visningar. Sedan 2021 premiärvisas ett handplockat urval parallellt på en festivalbiograf och på Göteborg Film Festival Online, så att den förväntan och nervositet som präglar en festivalpremiär kan upplevas i vardagsrum över hela Sverige.

Att ta hela världen till Göteborg har alltid varit festivalens motto, men målsättningen är även att vara en språngbräda ut i världen för ny nordisk film. Den nordiska tävlingen, Dragon Award Best Nordic Film, mönstrar varje år ett högklassigt startfält och har en prissumma på 400 000 kr.

Göteborg Film Festival startades 1979 och lockar idag till runt 270 000 besök, på biograf och online. Det visas omkring 250 filmer från 80 länder på omkring 700 visningar och festivalen är då inte bara film utan erbjuder även samtal, workshops, fester, konserter och mängder av andra aktiviteter.

Festivalens branschdel, med Nordic Film Market i spetsen, är den främsta marknadsplatsen för nordisk film och tv-drama och en viktig mötesplats för branschbesökare världen över.