Film i skolan-dagen i Stockholm

Film i skolan-dagen i Stockholm

19 april

Film i skolan-dagarna 2017

Film i skolan-dagen är en inspirerande mötesplats för alla som arbetar med filmkultur för barn och unga. Årets tema är "Film över alla gränser" där vi visar på filmens kraft och möjlighet att sudda ut gränser mellan länder, kulturer och generationer liksom mellan individ och kollektiv, verklighet och fantasi. Film i skolan-dagen arrangeras i Malmö 23 mars, Stockholm 19 april, Umeå 11 oktober och Kalmar 31 okt.

Film i skolan-dagen i Stockholm
Tid: 19 april, kl. 09:00-17:00 (incheckning 08:30-09:00)
Plats: Filmhuset, Bio Mauritz, Borgvägen 1-5, t-bana Karlaplan

Film i skolan-dagen i Stockholm är kostnadsfri. Vi bjuder på kaffe på för- och eftermiddagen. Lunch kan köpas i Filmhusets restaurang.
Anmälan för är nu öppen. Anmäl er här senast 7 april. 

Förmiddagens program 9.00-12.15

Linda Sternö, Barnfilmskolan, Akademin Valand: Filmskapande i möte mellan generationer och kulturer.

Estradpoeten och transaktivisten Yolanda Bohm, vice ordförande RFSL ungdom om hur sexualitet och identitet representeras i film och om hur skolan kan skapa trygga rum och ge verktyg att handskas med hat. 

Liza Haglund, filosofipedagog, adjunkt i pedagogik och författare, om att prata kring filosofiska frågor med barn med hjälp av film.

Malena Janson, fil dr i filmvetenskap med inriktning mot barnkultur, om gränser mellan medier och verklighet: "Verkligen? Film, spel, lek och bok – en helt riktig framställning".

Dessutom Work-in-progress presenterade av Helen Ahlsson, konsulent för Moving Sweden, Svenska Filminstitutet:

Jimmie - Jesper Ganslandts kommande film om flykten från ett krigsdrabbat Sverige utifrån en 5-årings perspektiv. 

Märta proppmätt - Samir Arabzadeh och Petra Revenues kommande animerade barnfilm om Märta, en lika hungrig som bufflig guldfisk.

Eftermiddagens program 13.30–17.00

13.30–14.30 hålls två parallella workshops.

Du anger vilken du vill delta i när du anmäler dig.

Workshop 1: Visuella mönster- om könsnormer i bildspråket

Bilder är effektiva bärare av budskap. Varje dag omges vi av mediala bilder med personer som genom sin representation berättar hur du som man eller kvinna ska se ut och bete dig. Många ideal är ouppnåeliga, men representationens makt är stor och påverkar oss alla. Hela vårt samhälle vinner på att inte ha snäva könsnormer. Det handlar inte om att någon ska behöva ändra på sig utan att alla måste få duga som de är. Hur uppnår vi detta? Lyssna på mediepedagogerna Elin Jönsson och Elisabet Jonsved som presenterar det lektionsmaterial de har gjort på uppdrag av Statens Medieråd och som inom kort finns tillgängligt för alla att ladda ned och arbeta med i skolan. 

Workshop 2: MIK, medie- och informationskunnighet, i praktiken

Workshop med Linda Sternö, Barnfilmskolan, Akademin Valand.

När du lär dig läsa och skriva börjar du ofta med alfabetet. Men när du ska lära dig kameran, var börjar du då? Barnfilmskolan på Akademin Valand skissar just nu på hur kamerans ABC skulle kunna se ut. Kamerans ABC består av övningar som ingår i den pedagogik kring kameran som just nu utvecklas tillsammans med barn, seniorer, studenter och pedagoger från olika verksamheter: för-, grund- och särskola, daglig verksamhet och mottagande av nyanlända. I workshopen får du med dig enkla övningar och tankeväckande frågor kring kameran som verktyg i klassrummet. Ta med smartphone, digitalkamera eller läsplatta som är laddade och har utrymme i minnet.

14.30 Filmvisning: Dröm vidare av Rojda Sekersöz (90 min).

Dagen avslutas med filmvisning av hyllade Dröm vidare med efterföljande samtal med filmens regissör, långfilmsdebuterande Rojda Sekersöz

Dröm vidare handlar om Mirja (Evin Ahmad), som måste finna sin plats i världen efter ett avtjänat fängelsestraff. När hon lyckas få ett jobb som hotellstäderska börjar hon leva ett dubbelliv. Hon slits mellan sin sjuka mamma och sina gamla vänner, som varit som hennes riktiga familj. Dröm vidare har beskrivits som "en efterlängtad käftsmäll om vänskap, lojalitet, identitet och klass" och är på samma gång verklighetsnära och drömsk. Dröm vidare hade världspremiär i huvudtävlan (Dragon Award) på Göteborg Film Festival 2017 där den blev dubbelt prisbelönt; med Publikpriset för bästa nordiska film och Svenska kyrkans Angelospriset.

17:00 (ca.) Dagen är slut.

Film i skolan-dagen 2017 arrangeras av Svenska Filminstitutet, Film Stockholm, Mediepedagogiskt centrum i Järfälla och Medioteket Stockholm.

#filmiskolandagen2017