Jerker Eriksson
Lene

Synopsis

Lene växer upp med sin pappa i ett fattigt Norge. Hennes bästa vän är Emma, dottern till en rik tidningsman. Lenes pappa tar livet av sig när Lene är i tidiga tonåren och hon får då veta att han haft ett förhållande med Emmas mamma och att Emma är hennes halvsyster. Förhållandet är orsaken till att pappan tar livet av sig. Lene koncentrerar alla känslor till ett hat mot Emma. Lene träffar några år senare Christian, en kärleksfull och omtänksam man. De har väldigt kul tillsammans och Christian lär Lene att jaga, både med snara och gevär. Hon har fallenhet för skytte. Norge invaderas av Tyskland vilket delar landet i två läger. Många ser hoppfullt på nazismen och tror att det är slutet på fattigdom och elände. Lene och Christian hör till sympatisörerna medan Emmas pappa är kritisk till ockupationen. När Lene nämner det till fel personer resulterar det i att Emmas familj deporteras och deras hus bränns ner. Det får Lene att bryta med nazismen oc...

Lene växer upp med sin pappa i ett fattigt Norge. Hennes bästa vän är Emma, dottern till en rik tidningsman. Lenes pappa tar livet av sig när Lene är i tidiga tonåren och hon får då veta att han haft ett förhållande med Emmas mamma och att Emma är hennes halvsyster. Förhållandet är orsaken till att pappan tar livet av sig. Lene koncentrerar alla känslor till ett hat mot Emma.

Lene träffar några år senare Christian, en kärleksfull och omtänksam man. De har väldigt kul tillsammans och Christian lär Lene att jaga, både med snara och gevär. Hon har fallenhet för skytte. Norge invaderas av Tyskland vilket delar landet i två läger. Många ser hoppfullt på nazismen och tror att det är slutet på fattigdom och elände. Lene och Christian hör till sympatisörerna medan Emmas pappa är kritisk till ockupationen. När Lene nämner det till fel personer resulterar det i att Emmas familj deporteras och deras hus bränns ner. Det får Lene att bryta med nazismen och Christian. Vid den nedbrunna ruinen hittar hon Emma och väljer att leda henne över gränsen till Sverige för att rädda hennes liv. Emma vet varken varför Lene blivit hennes fiende eller varför hon lika plötsligt vill vara hennes vän igen. Lene försöker hitta ett sätt att berätta men orden och tillfällena går henne förbi.

Efter en farofylld vandring över fjällen hamnar de i Sverige. Deras vägar delas för att åter sammanflätas i flyktinglägret vid Älgberget i dalaskogarna. Emma som sjuksyster och Lene som husmor. Lene har nu blivit handplockad till hemlig specialagent av Harry ”Revolver-Harry” Söderman och Carl Semb, hjärnorna bakom de norska polistruppsläger som byggdes upp runt om i Sverige. Lägren var förtäckta träningsläger för norska motståndsmän. En dag kommer Christian till lägret. Han påstår sig vara avhoppad nazist och de återförenas. Det visar sig att han är där som spion och när han är på väg att avslöja identiteterna på över hundra motståndsmän skjuter Lene honom. Trots lögner och svek älskar de varandra till slutet.

Lenes och Emmas trevande tillbaka mot varandra grusas först av svartsjuka och Christians död. När de åter närmar sig varandra kommer sanningen fram att Lene bär ansvar för Emmas familjs deportation. Emma konstaterar att hon aldrig mer vill se Lene och begär förflyttning. Deras vägar skiljs igen. Emma utmärker sig som sjuksköterska i Baggböles läger, Lene blir sabotör och pendlar mellan Oslo och Älgberget. På olika sätt hamnar de, i krigets slutskede och ovetande om varandra, i det sönderbombade Karasjok i Nordnorge. Emma tas tillfånga av en tysk patrull men räddas av Lene. Lene är i sin tur på väg att skjutas av en tysk soldat men räddas av Emma. Kampen är över, nu tar läkandet vid.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01646

Projektmedlemmar

Medverkande