Jerker Eriksson
Flykting 44k

Synopsis

Närbild på en emaljerad svastika i plåt. Plötsligt hörs ett metalliskt plopp och ett kulhål uppstår i svastikan. En halv sekund senare hörs en avlägsen gevärsknall. Bildbyte till närbild på Lene som just avlossat ett skott. Strax innan andra världskrigets utbrott träffas Lene och Christian i ett norskt samhälle nära svenska gränsen. De blir förälskade och förlovar sig. Christian lär Lene skjuta. De har båda den gängse men skeva bilden av judar och ser upp till Nazityskland. Våren 1940 ockuperar Tyskland Norge. Lene och Christian ser det positivt. Christian är den drivande men Lene hänger på. En finare familj i byn uttrycker tyskfientliga åsikter vilket får Lene att tala illa om dem. Några dagar senare upptäcker hon att familjen är borta och huset nerbrunnet och hon förstår att det beror på hennes ord. Hon omvärderar sina åsikter och tar upp det med Christian som inte alls hakar på. Han står fast vid Hitler. Lene förklarar att hon älskar h...

Närbild på en emaljerad svastika i plåt. Plötsligt hörs ett metalliskt plopp och ett kulhål uppstår i svastikan. En halv sekund senare hörs en avlägsen gevärsknall.

Bildbyte till närbild på Lene som just avlossat ett skott.

Strax innan andra världskrigets utbrott träffas Lene och Christian i ett norskt samhälle nära svenska gränsen. De blir förälskade och förlovar sig. Christian lär Lene skjuta. De har båda den gängse men skeva bilden av judar och ser upp till Nazityskland.

Våren 1940 ockuperar Tyskland Norge. Lene och Christian ser det positivt. Christian är den drivande men Lene hänger på. En finare familj i byn uttrycker tyskfientliga åsikter vilket får Lene att tala illa om dem. Några dagar senare upptäcker hon att familjen är borta och huset nerbrunnet och hon förstår att det beror på hennes ord. Hon omvärderar sina åsikter och tar upp det med Christian som inte alls hakar på. Han står fast vid Hitler. Lene förklarar att hon älskar honom men att hon inte kan fortsätta vara nazist och att hon därför måste bli Christians fiende. Hon går förbi det nerbrunna huset och upptäcker en av döttrarna, Emma, som gömmer sig i skuggorna. Lene känner skuld och hjälper Emma att fly över gränsen till Sverige. På det viset startar Lenes karriär som gränslots och motståndskvinna. Christian går helt in för nazismen och går hårt åt motståndsrörelsen. Vid ett tillfälle är han på väg att avslöja en grupp motståndsmän men upptäcker att Lene finns med och väljer då att avstå för att rädda henne. Till slut räddar Lene en sabotör men blir samtidigt själv upptäckt och måste fly. Hamnar i älgbergslägret där Emma redan är placerad som sjuksköterska.

Älgbergslägret var ett av ett 40-tal läger för norska flyktingar, i syfte att utbilda dem till soldater och motståndsmän, som upprättades runt om i Sverige under krigets senare hälft. Officiellt kallades lägren först för hälsoläger och senare för polisutbildningsläger eftersom Sverige var neutralt och inte fick utbilda soldater. Det var endast ett fåtal personer som visste vad som egentligen försiggick, bland annat Harry ”Revolver-Harry” Söderman som var en av grundarna.

I lägret finns också Espen som med tiden blir Lenes närmaste vän. Han har judebakgrund och är lite av lägrets slagpåse. Under hösten 1944 dyker Christian upp i lägret och säger sig ha gått över till motståndarsidan och tvingats fly. Lene blir överlycklig. Emma blir hemligt förälskad och skäms då hon vet att Lene och han är ett par. Lene upptäcker snart att Christian är där som spion men spelar med. När han ger sig av med hemliga handlingar följer Lene efter och ställer honom till svars. Skjuter honom under tårar. Christian förklarar sin kärlek till henne under tiden han dör bort. Emma har följt efter och sett allt på avstånd. Hon möter Lenes blick, får panik och flyr ut i skogen. Espen hjälper Lene att begrava Christian i en skogsarbetares hunds grav och tar sedan hand om Emma. Emma får veta att Christian var spion och att han låg bakom hennes familjs deportering. Hon förtränger honom, begär förflyttning och går helt upp i sjuksköterskejobbet.

Under våren 1945 blir tyskarna trängda av ryssen i Nordnorge. Det är dags för polistrupperna att sättas in. Lene och Espen begär att få komma med till norr. De hamnar i Karasjok som är helt jämnat med marken förutom kyrkan. Mängder av minor är spridda runt byn och en olycka tar 22 liv och skadar 9 personer. Carl Semb, norsk överläkare och Harry Södermans kompanjon, flygs dit. Med sig tar han en framstående sjuksköterska, Emma. De hoppar fallskärm och landar i byn. Emma återförenas med Lene men får veta att det var Lene som tipsade nazisterna om hennes familj. Ett par dagar senare får Lene och Espen veta att några tyska soldater trycker i närheten. De smyger dit på eget bevåg. Lene tar sikte på en emaljerad svastika i plåt som en av soldaterna halvt på skämt håller upp framför sitt hjärta. Hon trycker av och soldaten faller död. De andra fem soldaterna flyger upp och ser sig vilt omkring. Plötsligt kommer Emma gående, ovetande om vad som pågår. Hon blir tillfångatagen och tyskarna begär att skytten ska visa sig. När Lene ska resa sig hinner Espen före. Han skjuts omedelbart. Lene blir förtvivlad och springer upp från sitt gömsle och skjuter tyskar. En tysk är på väg att skjuta henne när Emma hittar den sönderskjutna svastikan, tar den och hugger den i halsen på honom. Lene och Emma sjunker gråtande ner tillsammans. Försoning.

Slaget är över, kriget är slut. Förlusterna oöverskådliga. En svag strimma av ljus i horisonten.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01646

Projektmedlemmar

Medverkande