Kasper Duus Karlbom
Ur Kylan

Synopsis

”Ur kylan” är ett drama i kortfilmsformat på ca 12-15 minuter. Två kompisar Jonas (23) och Alex (23) har suttit fast i en snöstorm i tre dagar och tar skydd i ett tält. När de beger sig hem hittar de ett övergivet spädbarn i ett tält och försöker ta med det hem innan alla tre fryser ihjäl. SYNOPSIS Jonas (23) och Alex (23) ligger huttrande intill varandra i ett tält och försöker hålla värmen. Snöstormen är på full fart utanför. Ena tältpinnen blåser upp och Jonas måste gå ut och sätta fast den igen. På morgonen ger de sig av direkt då all mat är slut och det är en lång vandring kvar. Efter en stund kommer de fram till ett halvt nedblåst tält och börjar leta efter mat. Istället ligger en sex månaders spädbarn i ett knytte. När de också hittar blodspår i snön tar de med bebisen därifrån. Samtidigt skär sig Alex på en kniv medan han letar efter mat. När de vandrar vidare märker Alex att det blöder genom hans förband men säger inget till Jo...

”Ur kylan” är ett drama i kortfilmsformat på ca 12-15 minuter. Två kompisar Jonas (23) och Alex (23) har suttit fast i en snöstorm i tre dagar och tar skydd i ett tält. När de beger sig hem hittar de ett övergivet spädbarn i ett tält och försöker ta med det hem innan alla tre fryser ihjäl.

SYNOPSIS Jonas (23) och Alex (23) ligger huttrande intill varandra i ett tält och försöker hålla värmen. Snöstormen är på full fart utanför. Ena tältpinnen blåser upp och Jonas måste gå ut och sätta fast den igen.

På morgonen ger de sig av direkt då all mat är slut och det är en lång vandring kvar. Efter en stund kommer de fram till ett halvt nedblåst tält och börjar leta efter mat. Istället ligger en sex månaders spädbarn i ett knytte. När de också hittar blodspår i snön tar de med bebisen därifrån. Samtidigt skär sig Alex på en kniv medan han letar efter mat.

När de vandrar vidare märker Alex att det blöder genom hans förband men säger inget till Jonas för att inte oroa honom.

På kvällen sitter de vid en eld och grillar lite mat de hittade i tältet och delar med sig till bebisen. De har en fin och mysig stund. När de ska sova börjar bebisen gråta högt och fortsätter hela natten.

Dagen efter har de inte fått någon sömn och går trötta genom snön. Alex vill ta sig fram snabbt eftersom hans sår fortfarande inte slutat blöda, men Jonas måste gå mycket långsammare när han håller i bebisen. Alex vet att de inte kan gå såhär långsamt om de ska hinna tillbaka till Härjedalen och sy ihop hans sår.

Senare vid en bäck sätter sig Alex och vilar. Jonas ser hans arm som blödit genom jackan och får panik. Han ger bebisen till Alex och springer för att hämta pinnar till en eld. När han kommer tillbaka har Alex somnat och bebisen har ramlat med ansiktet ner i snön.

Jonas har satt upp en eld och de sitter och värmer sig. Alex har nu insett att han är i risk för att dö om de inte kommer fram och vägrar dela med sig av den mat han har kvar.

När de vandrar vidare droppar det från Alex sår och det har börjat blåsa på igen. De kommer fram till ett träsk som frusit på, som tar iallafall en dag att gå runt. Alex bestämmer att de måste gena genom träsket för att hinna. Jonas vägrar. De kan inte riskera att bebisen blir blöt. Jonas står inför ett dilemma när Alex börjar gå ut, och väljer att lämna honom. Alex går genom isen flera gånger och försvinner bort.

Snöstormen är tillbaka och Jonas kämpar sig genom den medan han försöker hålla bebisen varm. Han tar av sig sin jacka och lindar in bebisen i den. Efter ett tag sätter han sig i lä bakom ett träd och vilar.

När stormen lugnat sig ställer han sig skakigt upp och vandrar vidare. Han hör en bilväg i närheten och går dit. Där märker han att mellan honom och vägen är en bred flod, vatten upp till vaderna. Bebisen är nu väldigt svag och blek. Jonas använder sin sista energi och går ut i vattnet, kämpar sig genom kylan, strömmen och att hålla bebisen över ytan.

Uppe på bilvägen stannar en bil där han lämnar över bebisen och lägger sig i baksätet i värmen.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01658

Projektmedlemmar

Medverkande

Handläggare