LADYFESTFILM: KOLLO

LADYFESTFILM: KOLLO

Ladyfestfilm: kollo är ett filmkollo för tjejer i Dalarna. Syftet är att ”skapa scen” för tjejer i ett rum utanför samhällets normer kring vem som syns och hörs.
Vi filmar, klipper och bygger berättelser med hjälp av teknik och material du troligtvis kan hitta i din närhet.

Projektet startades av Emilia Henriksson från grrrlcollection.com och Linda Svensson från Film i Dalarna. Förutom ett kollo så arrangeras filmvisningar och workshop inom ramarna för Ladyfestfilm.

-Vi har mött ett stort filmintresse hos tjejer när vi varit ute på Dalarnas skolor med Skapande Skola. Den ekvationen går inte ihop med hur TV- och filmbranschen ser ut, där kvinnor ofta är underrepresenterade både framför och bakom kameran. Vad beror det på? Klart tjejer är grymma regissörer och fotografer. Det handlar inte om kompetens utan om normer och strukturer, det vill säga gammal vana. Vi tror att det handlar om att presentera det som en möjlighet att göra film och vi tror på konceptet att låta tjejerna göra det i ett rum bortom vardagsnormer. Sedan är det givetvis mer komplicerat än så. Jämställdhetsarbete handlar inte bara om att ta plats, det handlar minst lika mycket om att ge plats, säger Emilia och Linda.

Besök filmkollot på hemsidan ladyfestfilm.com eller hitta oss på Instagram där vi heter Ladyfestfilm eller på facebook.