Filmtips

Filmtips

Filmtips!
Film i Dalarnas konsulent Mattias Ehrenberg kommer då och då att tipsa om bra, annorlunda eller på något sätt sevärda filmer. Syftet är att uppmuntra till att se bra film och fundera kring filmen som berättarform.


Annorlunda och Oscar-vinnande antagonist

Michael Clayton - USA, 2007
Detta tips fokuserar på karaktärer, skådespeleri och manus. Det är en film jag själv älskar och har sett många gånger. Filmen Oscarnominerades för bl.a. bästa film och manus och är ett thriller-drama i advokatmiljö med George Clooney, Tilda Swinton, Tom Wilkinson och Sidney Pollack i rollerna.  

Varför ska jag se Michael Clayton? Njut av ett fantastiskt manus och skådespelarinsatser, njut av Tilda Swinton’s Oscarsbelönade och annorlunda antagonist i denna aningen cyniska och kalla film. Den som vanligt underbara Tom Wilkinson och även George Clooney Oscarnominerades för sina insatser i filmen. 

Du som är filmskapare kan lära mycket av att studera Tilda Swintons mycket mänskliga antagonist. Trots att hon har färre scener än Wilkinson och Clooney så är hon den som, för mig, lämnar det bestående intrycket! Mycket pga hennes karaktärs många mänskliga svagheter och relaterbara karaktärsdrag. Detta gör karaktären och filmen så mycket mer intressant när hon under filmens gång passerar olika gränser genom sina handlingar.  

Var kan jag se den?
Hitta streamingsmöjligheter (samt trailer) här

Se trailer här.

Jag vill också passa på att tipsa om denna intressanta 10-minuters analys av filmen (efter ni sett filmen såklart).  MICHAEL CLAYTON | The Tortured Path to Redemption
Tidigare publicerade tips:


Winter’s bone – USA, 2010
Jennifer Lawrence genomslagsfilm bygger på en litterär förlaga och är en fantastisk film. Filmen utspelar sig i fattiga bergstrakter i USA där 17-åriga familjeledaren Ree letar efter hennes försvunne far bland traktens amfetaminlangare.

Varför ska jag se den? Med enkla medel görs en välskriven film till ett mästerverk. Se den! Om du är filmskapare så försök förstå varför du gillar eller ogillar den. Vad är det som gör att filmen lyckas eller misslyckas i dina ögon? Men, njut av filmen första gången du ser den, tänk senare!

Var kan jag se den? Hitta strömningsmöjligheter och trailer här.

  

Trailer: Vice – USA, 2018 (premiär till jul)
Jag älskar att titta på trailers! Däremot är det sällan man ser bra trailers. De flesta klipps enligt formula 1A med filmens dramaturgiska vändpunkter på "rätt" ställen i trailern och publiken vet större delen av storyn innan man ser filmen. För mig personligen så berättar en bra trailer mer om vilken typ av film man kommer att få se, istället för att redovisa större delen av vilken historia man kommer att få se. Veckans trailer-tips har ett annat fokus. Kika gärna på kommande filmen ”Vice” där en välsminkad och porträttlik Christian Bale spelar Dick Cheney, vicepresidenten under George W Bush. Du som är filmskapare kan fundera över följande:

Vilket är fokuset i trailern? Hur presenterar den karaktärerna? Får vi en tydlig bild om vilka de är som människor och deras relation? Vad vet vi om själva historien vi kommer att få se? Känner du som publik att du får ett grepp om vilken typ av film du kommer att få se? Med utgångspunkt av vad du ser i trailern; vad finns det för säljande argument att få göra den här filmen, dvs om du skrev manuset, hur skulle du övertala en producent att göra filmen?

Se trailern till Vice här.

  

Hälsningar
Mattias Ehrenberg, Film i Dalarna