Arvid Swedrup
Potatislandet

Synopsis

När Tredje Världskriget knackar på dörren inför Sveriges regering obligatorisk mönstring. Men 20-årige ANTON vägrar: han tänker inte offra sitt liv i ett krig han inte själv startat. Så tillsammans med kompisen FREDRIK - en smådum stoner - bestämmer han sig för att starta ett helt nytt land utan krig eller skyldigheter. Allt de behöver för att bli erkända som ett självständigt land är en markyta och invånare. De köper marken på ett gärde, och rekryterar invånarna med hjälp av annonser. De kallar sitt nya land Bärsingbrås. Men det visar sig snart att driva sitt eget land inte bara innebär att sitta och dricka öl i en solstol, som de trott. Invånarna de värvat är ständigt missnöjda med hur landet sköts, och för att hålla kvar folket och fortfarande räknas som ett land måste Anton se till att alla har tillgång till mat, tak över huvudet - och så småningom att det finns jobb och valuta. Till sin hjälp har han sin raka motsats Elin, som egentl...

När Tredje Världskriget knackar på dörren inför Sveriges regering obligatorisk mönstring.

Men 20-årige ANTON vägrar: han tänker inte offra sitt liv i ett krig han inte själv startat. Så

tillsammans med kompisen FREDRIK - en smådum stoner - bestämmer han sig för att starta ett helt nytt land utan krig eller skyldigheter. Allt de behöver för att bli erkända som ett självständigt land är en markyta och invånare. De köper marken på ett gärde, och rekryterar invånarna med hjälp av annonser. De kallar sitt nya land Bärsingbrås.

Men det visar sig snart att driva sitt eget land inte bara innebär att sitta och dricka öl i en

solstol, som de trott. Invånarna de värvat är ständigt missnöjda med hur landet sköts, och för

att hålla kvar folket och fortfarande räknas som ett land måste Anton se till att alla har

tillgång till mat, tak över huvudet - och så småningom att det finns jobb och valuta. Till sin hjälp har han sin raka motsats Elin, som egentligen vill åka till fronten men inte fick på grund av sin färgblindhet. Nu hjälper hon istället de fullständigt inkompetenta Anton och Fredrik styra upp i sitt nya land.

Samtidigt sprids ordet om det krigs-fria landet och nya länder startas högt och lågt, varav ett

på andra sidan gärdet från Bärsingbrås. Landet på andra sidan gärdet blir avundsjuka när de

ser att Anton mot alla odds har löst snöbollseffekten av problem som lett till en fungerande

nation, och bestämmer sig för att invadera. Anton och vännerna måste nu, ironiskt nog,

försvara sig eller förlora allt de byggt upp. Men Invånarna kom ju dit just för att slippa kriga, så flera av dem väljer därför att lämna landet.

Fredrik dör i invasionen, de förlorar kriget och Anton och vännerna blir slavar och förlorar

alla sina rättigheter. Anton inser att detta är vad som kommer hända Sverige fast på en

mycket större skala om de inte försvarar sitt land. Han lyckas frita sina vänner, och

tillsammans störtar de den onda regimen som tagit över Bärsingbrås. Anton har nu valet mellan att stanna i det fria Bärsingbrås, eller ansluta sig till Sveriges försvar. Anton väljer Sverige och beger sig till fronten tillsammans med Elin.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-02140

Projektmedlemmar

Medverkande