Arvid Swedrup
Katten, Musen, Örnen

Synopsis

KATTEN, MUSEN, ÖRNEN Synopsis Juni 1945. Kriget är slut. Vi möter en ung före detta journalist, ALEXANDER SHWARTZ, i Stockholm. Han är en likgiltig karaktär som inte kämpar för något. Han lämnar huvudstaden för att ta ut semestern på en isolerad herrgård i Dalarna, så långt bort från alla hans problem som möjligt. Vi möter också en ung kvinna – KRISTIN – som också är på väg till herrgården, fast av en helt annan anledning. Hon har fått nys om att HERRMAN LUTZ – den tyske general som mördade hennes familj för sex år sedan, är på väg dit efter att ha flytt Tyskland efter Hitlers död, och att han lär ha skickat ett spion till herrgården för att försäkra att inga agenter från de Allierade har fått nys om hans kommande vistelse. Hon vet inte varför han valt just den plats, utan bara att hon suktar efter hämnd på denna man. Alexander och Kristin möts på herrgården, och delar en kväll på dansgolvet i dess salong. Alexander upptäcker under kvällen att...

KATTEN, MUSEN, ÖRNEN

Synopsis

Juni 1945. Kriget är slut. Vi möter en ung före detta journalist, ALEXANDER SHWARTZ, i Stockholm. Han är en likgiltig karaktär som inte kämpar för något. Han lämnar huvudstaden för att ta ut semestern på en isolerad herrgård i Dalarna, så långt bort från alla hans problem som möjligt. Vi möter också en ung kvinna – KRISTIN – som också är på väg till herrgården, fast av en helt annan anledning. Hon har fått nys om att HERRMAN LUTZ – den tyske general som mördade hennes familj för sex år sedan, är på väg dit efter att ha flytt Tyskland efter Hitlers död, och att han lär ha skickat ett spion till herrgården för att försäkra att inga agenter från de Allierade har fått nys om hans kommande vistelse. Hon vet inte varför han valt just den plats, utan bara att hon suktar efter hämnd på denna man.

Alexander och Kristin möts på herrgården, och delar en kväll på dansgolvet i dess salong. Alexander upptäcker under kvällen att någon iakttar dem. Då Kristin gått iväg, påstår sig denne mystiske man, som kallar sig ERIK SVENSSON, vara polis. Han berättar för Alexander att han tror att Kristin är en tysk spion, och ber honom sedan att spionera på henne åt honom. Alexander, som egentligen inte bryr sig om deras konflikt, går med på att göra det mot att han får en belöning. Detta går Erik med på.

Kvällen därpå smyger Alexander in i Kristins hotellrum och snokar efter bevis för att hon kan vara den Erik tror att hon är, men Kristin kommer på honom. Hon riktar en pistol mot honom, som han snabbt tar ifrån henne. De turas om att ställa varandra frågor om vad de gör där – den som frågar får hålla i pistolen. Kristins våldsamma bakgrundshistoria uppdagas, och Alexander släpper sina misstankar mot henne. De älskar.

Dagen därpå vaknar Alexander upp i Kristins säng, ensam. Då han kommer in på sitt eget rum, ser han till sin förskräckelse att Kristins klänning, som hon hade på sig första gången de träffades, ligger på hans säng, täckt i blod. Han springer och letar efter henne i panik, och finner henne till slut i matsalen. Hon vänder sig om och skjuter honom en gång i bröstet, vilket han besvarar med att skjuta henne två gånger. Hon dör. Alexander stirrar i chock på henne, samtidigt som Erik kommer inspringandes. Erik ber Alexander om ursäkt för att han blev indragen i detta, men säger att han nu gjort sitt land en stor tjänst. Alexander hittar då en lapp i Kristins hand. Han tar den, och vi får se en tillbakablick på hur Erik tvingar Kristin att döda Alexander, då han vet för mycket. Det visar sig att Erik utnyttjat Alexander för att få reda på om Kristin var där för att döda Lutz, och inte om hon var den tyska spionen, vilket han är själv. Alexander dödar Erik, som levererar en lång monolog där han förklarar hur han och några av hans mannar var bakom fiendens linjer under kriget, och hur de blev dödade en efter en framför hans ögon, för att han vägrade dela med sig av information till en amerikansk befälhavare. Han pratar om att kriget är onödigt, och att i slutändan spelar ingenting någon roll.

Alexander lämnar honom att förblöda. Han fortsätter jakten på Lutz ensam. Han har nu ett syfte som driver honom framåt. Detta syfte fick han tack vare Kristin.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinfo

#PR-01443

Projektmedlemmar

Medverkande