Timothy Nyström
Hysch!

Synopsis

”Hysch!” är en hämndthriller berättat ur två perspektiv där offerrollerna ständigt skiftar. En historia inspirerad av filmer som Inglourious Basterds, Hard Candy och Gone Girl. Berättelsen utspelar sig i den globala filmvärldens mecca, filmfestivalen i Cannes 2018, sex månader efter att #metoo kom att blotta branschen på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Men det är inte där berättelsen tar sin början, berättelsen börjar i lilla Sverige. Vi får möta den 28-åriga Naomi, en tidigare manusstudent som lämnat drömmarna om att bli en manusförfattare bakom sig enda sedan hon blev sexuellt utnyttjad av sin tidigare lärare och förebild Axel. Idag jobbar Naomi som en lågbetald caterer, men om helgnätterna spenderar hon sin fritid med att spåra våldtäktsmän och hämnas genom att brutalt utpressa dem till att erkänna vad dem är. En hemlighet som hon döljer för hennes nära och kära. En dag får Naomi ett erbjudande av sin bästa vän Vanja. Vanja, likt Nao...

”Hysch!” är en hämndthriller berättat ur två perspektiv där offerrollerna ständigt skiftar. En historia inspirerad av filmer som Inglourious Basterds, Hard Candy och Gone Girl. Berättelsen utspelar sig i den globala filmvärldens mecca, filmfestivalen i Cannes 2018, sex månader efter att #metoo kom att blotta branschen på ett sätt som aldrig tidigare skådats. Men det är inte där berättelsen tar sin början, berättelsen börjar i lilla Sverige. Vi får möta den 28-åriga Naomi, en tidigare manusstudent som lämnat drömmarna om att bli en manusförfattare bakom sig enda sedan hon blev sexuellt utnyttjad av sin tidigare lärare och förebild Axel. Idag jobbar Naomi som en lågbetald caterer, men om helgnätterna spenderar hon sin fritid med att spåra våldtäktsmän och hämnas genom att brutalt utpressa dem till att erkänna vad dem är. En hemlighet som hon döljer för hennes nära och kära.

En dag får Naomi ett erbjudande av sin bästa vän Vanja. Vanja, likt Naomi en gång i tiden var, är en ung manustalang med en spännande framtid framför sig. Hon berättar för Naomi att hon ska åka till filmfestivalen i Cannes och träffa etablerade filmproducenter, som hon ska få chansen att pitcha en tv-serie för. Vanja vill att Naomi ska vara en del av hennes projekt, och följa med henne till Cannes och pitcha manus med henne. Naomi tackar nej, och insisterar att hon inte vill ha något med filmbranschen att göra. Ett par dagar senare får Naomi bevittna hur Axel, hennes tidigare lärare och numera känd svensk filmregissör, sitter på ett talkshow-program om promotar hans nya film - en film baserat på ett manus som Naomi skrev under sin tid som hans elev. Ett manus han har stulit. Hon får lära sig att Axel ska ner till filmfestivalen i Cannes aktuell för att vinna den ärofyllda guldpalmen för samma. Med hennes nyväckta ilska går Naomi med på Vanjas förslag, och tillsammans reser de ner till Cannes för att jaga framgång. Vad Vanja inte vet är att Naomi framgång är en annan persons förstörelse. Väl i Cannes kommer Naomis försök att hämnas mötas av motgångar, och hennes vänskap till Vanja kommer att hamna i kläm. Snart inser hon att hennes hämnd också innebär att bränna hennes bästa väns karriär för alltid.

Samtidigt får vi följa Axel, Naomis gamla lärare, som idag är en framgångsrik filmregissör med fru och barn. En man som sedan länge lämnat sitt mörka förflutna bakom sig, och döljer sina hemligheter för hans familj och hela filmsverige. Axel är en utmärkt lögnare, och befinner sig precis på gränsen till sin ultimata dröm, att vinna ett av världens mest prestigefyllda filmpris med ett manus som inte ens är hans eget. Han är en man med allting att förlora. Så när Naomi dyker tillbaka upp i hans liv, den enda personen som känner till hans mörka hemlighet, och börjar utpressa honom måste han fråga sig hur långt han är villig att gå för att begrava sitt eget förflutna.

Precis som #metoo-rörelsen har demonstrerat, är ”Hysch!” en historia som visar hur det förflutna alltid till slut hinner ikapp nuet. Det är en berättelse som handlar om hur vi som människor formas av våra trauman, och kostnaden av att hålla locket stängt på sina innersta sår för länge.

Läs hela synopsis Dölj hela synopsis

Bilder & Filmer

Projektinformation

#PR-01820

Projektmedlemmar

Medverkande