LADYFESTFILM: KOLLO

Ladyfest är ett globalt initiativ som verkar för en jämställd musik- och kulturscen. Sveriges första Ladyfest arrangerades i Falun 2002, formen var då en musikfestival med majoriteten tjejer på scen. Idag finns Ladyfest i Göteborg och Malmö.

I sommar går Sveriges första Ladyfestfilm-kollo av stapeln i Borlänge. Det blir ett kollo för tjejer mellan 10 - 12 år och ett kollo för 13-16 åringar. Kollot är gratis och kräver inga förkunskaper.

Initiativtagarna är Emilia Henriksson från Grrrlcollection.com och Linda Svensson från Film i Dalarna. Kollot är ett samarbete med ABF i Borlänge som kommer att ta emot alla anmälningar, först till kvarn gäller!

-Vi har mött ett stort filmintresse hos tjejer när vi varit ute på Dalarnas skolor med Skapande Skola. Den ekvationen går inte ihop med hur TV- och filmbranschen ser ut, där kvinnor ofta är underrepresenterade både framför och bakom kameran. Vad beror det på? Klart tjejer är grymma regissörer och fotografer. Det handlar inte om kompetens utan om normer och strukturer, det vill säga gammal vana. Vi tror att det handlar om att presentera det som en möjlighet att göra film och vi tror på konceptet att låta tjejerna göra det i ett rum bortom vardagsnormer. Sedan är det givetvis mer komplicerat än så. Jämställdhetsarbete handlar inte bara om att ta plats, det handlar minst lika mycket om att ge plats, säger Emilia och Linda.

Besök filmkollot på Instagram där vi heter Ladyfestfilm eller under hashtagen #ladyfestfilmkollo16 eller på facebook.