Dalarna och Ingmar Bergman

Dalarna och Ingmar Bergman

Världens största jubileum för en enskild filmskapare: Ingmar Bergman 100 år 2018.

Filmskaparen, teaterregissören och författaren Ingmar Bergman hade starka kopplingar till Dalarna där inspirationen till många av hans filmer startade och det hela lär ha börjat med hans mormor.

Ingmar Bergmans mormor hade ett sommarnöje i Dalarna, i Duvnäs i trakterna av Borlänge.
"Jag är uppvuxen i Dalarna. Älven, åsarna, skogarna och hedarna är ett landskap som finns inskrivet längst in i mitt medvetande." skriver Ingmar Bergman om Dalarna.
När sommarstället såldes efter mormoderns död fortsatte han ändå att regelbundet besöka Dalarna. Flera av femtiotalets manuskript tillkom vid vistelser på hotell Siljansborg i Rättvik: "Jag brukade bo i en liten dubblett på översta våningen med utsikt över Siljan och åsarna."


Filmen Jungfrukällan, som bland annat spelades in vid Styggforsen norr om Rättvik och i Skattungbyn i Orsa, är väl det tydligaste exemplet på hur Bergmans filmer inspirerats av dalamiljön.
Även filmen Nattvardsgästerna är inspelad i Dalarna, i trakten av Orsa Finnmark. Inspelningen ägde rum under de korta novemberdagarna, vilket gav filmen ett ljus som enligt Bergman själv var "ytterligt tacksamt men speciellt." Både Jungfrukällan och Nattvardsgästerna hade för övrigt sina urpremiärer i Dalarna, som en tacksamhetsgest från regissören till trakten och dess befolkning.


Källa: www.ingmarbergman.se