Japansk Filmfestival 2019

Japansk Filmfestival 2019

2019 firar vi femårs jubileum! Det firar vi genom att bli en 3 dagars festival! Den 8-10 Mars genomförs Japansk filmfestival i vackra Leksand. Vi som är arrangörer är Film i Dalarna samt Japansk festivalförening i Leksand som tillsammans med företagare i Leksand och Japan gör festivalen möjlig. Vi är en filmfestival som från i år står på fyra ben där vi erbjuder filmer, barn & unga aktiviteter, kurser samt en fantastisk festivalbar. Vi är en liten festival med mycket hjärta som tillsammans med er firar vår kärlek till Japan och dess filmer!


Filmer:

På vår anrika biograf Visirbio så sker visning av gratis japanska filmer från 10:00 på dagen till 24:00 på natten. Vi visar 9 filmer, allt från barnfilm till komedier, drama och action. Urvalet av filmer sker tillsammans med japanska ambassaden och Film i Dalarna.


Årets filmer:
(Du hittar mer info och trailers på vår officiella festivalsida: japanskfilmfestival


Fredag 8 Mars


Kl: 21.00 – 23.24

Titel: TOKYO TOWER: MOM AND ME, AND SOMETIMES DAD
2007 - Joji Matsuoka
Drama, 11 år, engelsk text, 142 min

Trailer: Länk här!

Japansk Filmfestival 2019 öppningsfilm uppmärksammar nyligen bortgångna Kirin Kiki, hela japans mormor i en av hennes bästa rollprestationer. Detta är filmen som värmer ditt hjärta men drar i dina hjärtsträngar. Likt ett långkok formas en enkel och vacker historia om en mamma och sons kärlek för varandra medan de upplever skratt, glädje, sorg och uppoffringar. En nyanserad berättelse fylld av fantastiska skådespelarprestationer i ett existentiellt familjedrama som berör genom sin uppriktighet i sitt porträtt av en mamma och sin sons relation.

Detta är festivalens hyllningsfilm till nyligen bortgångna Kirin Kiki och en av hennes bästa rollprestationer. Läs mer om det här!

Originaltitel: Tôkyô tawâ: Okan to boku to, tokidoki, oton
Manus: Matsuo Suzuki från novellen av Lily Franky
Foto: Norimichi Kasamatsu
Klipp: Shinichi Fushima
Musik: Tadashi Ueda
Skådespelare: Kirin Kiki, Jô Odagiri, Yayako Uchida


Lördag 9 Mars


Kl: 10.00 - 11.45

Titel: KIKIS EXPRESSBUD
1989 - Hayao Miyazaki
Anime familjefilm, barntillåten, svenskt tal, 106 min

Trailer: Länk här!

Följ med på ett fantastiskt äventyr med häxaspiranten Kiki och hennes katt Jiji under hennes resa till att bli en fullfjädrad häxa. En klassiker och ett animerat mästerverk från Studio Ghibli. En fin berättelse om att våga tro på sig själv efter att ha lämnat sin familj och vänner bakom sig. Och konsten att tycka om sig själv för den man är. En film som borde vara på alla familjers bucket list. Alla talar svenska.

Originaltitel: Majo no takkyūbin
Manus: Hayao Miyazaki från novel av Eiko Kadano
Studio: Studio Ghibli
Musik: Joe Hisaishi
Svenska röster: Sandra Kassman som Kiki, Hasse Jonsson som Jiji och Oliver Åberg som Tombo
Officiel hemsida: http://www.ghibli.jp/


Kl. 12.00 – 13.45

Titel: TORA-SAN GOES NORTH
1987 - Yoji Yamada
Drama, komedi, 11 år, engelsk text, 107 min

Trailer: Länk här!

Japans antihjälte Tora-san återvänder till sitt hem i Hokkaido i norra Japan. Där träffar Tora-san den vackra unga damen Rinko Ueno som har kommit hem i ett försök att reparera sitt förhållande med sin envise veterinärs far Junkichi 'Jun' Ueno spelad av självaste Toshirô Mifune. Den mycket underhållande och dråplige Tora-san lyckas självklart bli indragen i förvecklingarna mellan Rinko och hennes far samt övriga bybor och snart är det fars i full fart. Tora-san serien är världens längsta filmserie och Tora-san Goes North är film 38 av 48 i serien. Det kan inte bli så mycket mer japanskt än detta!

Japanska Filmfestivalen tillsammans med Japanska Ambassaden uppmärksammar Tora-sans 50-års jubileum genom att visa den 38:e filmen i serien; Tora-san Goes North. Ett unikt tillfälle att ta del av Tora-sans charm. Läs mer om detta här!

Originaltitel: Otoko wa Tsurai yo: Shiretoko Bojō
Manus: Yoshitaka Asama, Yôji Yamada
Foto: Tetsuo Takaba
Klipp: Iwao Ishii
Musik: Naozumi Yamamoto
Skådespelare: Kiyoshi Atsumi, Cheiko Baishô, Keiko Takeshita, Toshiro Mifune
Officiell hemsida: https://www.tora-san.jp/


Kl. 14.00 – 16.00

Titel: MIXED DOUBLES
2017 - Jun'ichi Ishikawa
Drama, sport komedi, 11 år, engelsk text, 120 min

Trailer: Länk här!

Tomita hatar pingis sedan hon var liten. När hon finner sin man otrogen med en annan pingiskvinna och allt hon tar i fallerar så börjar sakta en revansch ta form. Att vinna pingismästerskapet för japanska par. Men innan måste hon ta tag i sitt öde som hon har undvikit i hela sitt vuxna liv, att ta över sin mors gamla pingisklubb och hitta en ny pingispartner. Vilket visar sig inte vara så lätt. Detta är den perfekta komedin där varje serve och spin räknas!

Originaltitel: Mix
Manus: Ryota Kosawa
Foto: Akira Sako
Musik: Kenichiro Suehiro
Skådespelare: Yui Aragaki, Eita, Ryôko Hirosue


Kl. 16.30 – 18.15

Titel: OH LUCY!
2017 - Atsuko Hirayanagi
Drama, svart komedi, 15 år, engelsk text, 115 min

Trailer: Länk här!

Setsukos liv är fyllt av tristes tills hon blir övertygad att ta över sin systerdotters privatlektioner i engelska. Setsuko blir ”Lucy”, en öppen amerikanska som är hennes raka motsats och finner både frigörelse och starka känslor i kulturkrocken som uppstår för sin amerikanska instruktör. När instruktören plötsligt försvinner startar en resa för att hitta honom och behålla sitt nya ”jag”. I en ny värld av tatueringssalonger och snuskiga motell där tidigare liv och familjeband ifrågasätts kämpar Setsuko för att bevara drömmen och löftet om "Lucy."

Originaltitel: Oh Lucy!
Manus: Atsuko Hirayanagi, Boris Frumin
Foto: Paula Huidobro
Klipp: Kate Hickey
Musik: Erik Friedlander
Skådespelare: Josh Hartnett, Shinobu Terajima, Kaho Minami, Shiori Kutsuna

Kl. 18.30 – 20.20 


Titel: MY DAD IS A HEEL WRESTLER
2018 - Kyôhei Fujimura
Drama, komedi, 15 år, engelsk text, 111 min

Trailer: Länk här!

Ett riktigt feelgood drama med värme som ger oss en inblick i den japanska wrestlingscenen. Takashi Omura är en före detta pro-wrestler som efter en knäskada brottas som heel-wrestler under namnet kackerlackan. När hans son Shota inser att pappa är en wrestlare och dessutom en "bad guy" så krossas hans värld och framförallt hans chanser till att bli ihop med tjejen i klassen som han är förtjust i och som avskyr kackerlackan.

Originaltitel: Papa wa Warumono Champion
Manus: Fujimura Kyôhei manus från barnboken Papa no Shigoto wa Warumono Desu.
Foto: Hironori Yamasaki
Musik: Takashi Watanabe
Skådespelare: Hiroshi Tanahashi, Yoshino Kimura, Kokoro Terada
Officiell hemsida: http://www.papawaru.jp/Kl. 20.30 – 22.30


Titel: WE ARE LITTLE ZOMBIES
2019 - Makoto Nagahisa
Drama, komedi, 15 år, engelsk text, 120 min

Trailer: Länk här!

En solig dag möts fyra unga tonåringar av en slump vid ett krematorium. Hikari, Ikuko, Ishi och Takemura har alla förlorat sina föräldrar samtidigt men ingen kan fälla en tår eller känna sorg. De är som zombies, likgiltiga och utan känslor. I en värld utan framtid eller drömmar klär de sig i skrot från en soptipp, förvandlar deras hems tillhörigheter till musikinstrument och bestämmer sig för att bilda ett kick-ass rockband som kallar sig Little Zombies. Detta är en historia var och ens förmåga att börja känna känslor igen och vad det kan leda till.

Japansk Filmfestival har fått den unika möjligheten att få premiärvisa denna film innan den ens gått upp på biograferna i Japan. Läs mer om detta här!

Originaltitel: We Are Little Zombies
Manus: Makoto Nagahisa
Foto: Hiroaki Takeda
Klipp: Maho Inamoto
Musik: Masaya Yamada/Love Spread
Skådespelare: Masaaki Akahori, Chai, Eriko Hatsune
Officiell hemsida: https://littlezombies.jp/


Kl. 22.45 – 00.15


Titel: FUNERAL PARADE OF ROSES
1969 - Toshio Matsumoto
Drama, avantgarde, 15 år, engelsk text, 87 min

Trailer: Länk här!

Stanley Kubrick's 'A Clockwork Orange' största influens. 60-talets mest subversiva och berusande film. En djupdykning i Tokyos bländande nattliv fyllt av drag-queen barer och fantastiska divas. Alla drivna av sprit, droger och svart mascara. Med ett fantastisk svartvitt filmfoto erbjuds vi ett öppet erotiskt och oförlåtande porträtt av ett underjordiskt samhälle mitt i Tokyo. En av de få filmer där du lämnar bion med en nyfödd uppskattning för vad film kan vara!

Filmen har nyligen restaurerats och Japansk Filmfestival har fått möjlighet att premiärvisa denna unika film under festivalen. Läs mer om detta här!

Originaltitel: Funeral Parade of Roses

Manus: Toshio Matsumoto
Foto: Suzuki Tatsuo
Klipp: Iwasa Toshie
Musik: Yuasa Joji
Skådespelare: Peter, Osamu Ogasawara, Yoshimi Jô, Yoshio Tsuchiya
Officiell hemsida: http://arbelosfilms.com/distribution/films/funeral-parade-of-roses/


Söndag 10 Mars


Kl. 12.00 – 13.40

Titel: MIRAÏ, MIN LILLASYSTER
2018 - Mamoru Hosoda
Anime, drama, barntillåten, svenskt tal, 96 min

Trailer: Länk här!

Japansk filmfestival 2019 avslutas med en förhandsvisning av MIRAÏ, MIN LILLASYSTER. En poetisk och tankeväckande sagolik film. En riktig hyllning till barndomen och fantasin. En dag kommer Kuns mor hem med en ny familjemedlem. Lyckan av att ha fått en lillasyster blir till besvikelse när hon tar all uppmärksamhet och Kun vägrar att acceptera Miraï som sin syster. Allt tar en magisk vändning när han träffar sin “äldre” lillasyster från framtiden och tas med på ett fantastiskt äventyr! En perfekt film för hela familjen. Alla talar svenska.

Originaltitel: Mirai no mirai
Manus: Mamoru Hosoda
Studio: Studio Chizu
Musik: Masakatsu Takagi
Official hemsida: http://mirai-no-mirai.jp


Barn & Unga:

Efter 2017 års succé så behåller vi barn och unga evenemangen samlade i Sparbankens nya lokaler i Leksand där evenemang som Animationsworkshops, Bayblade, Cosplay, Kendama, Pokémon, Shogi och skedböjning tar plats. Animationsworkshopen kommer att vara en uppföljning till barnfilmerna som visas på bion. Vi jobbar på för fullt för att utöka programmet.

Festivalbar:

Med hjälp av näringslivet och entusiaster såsom Gårdscaféet och Toshinori Sato (Tomoku hus) så har vi möjligheten att erbjuda japansk matkultur och skapa en plattform för det svensk-japanska musikaliska samarbeten som exempelvis Megane band från kungliga musikskolan Stockholm samt inbjuden DJ. Vi erbjuder lunch för de första 100 japaner med familj som anmäler sig till oss.

Kurser:

För dig som vill grotta ner dig i ett japansk kulturuttryck får chansen att deltaga i kurser på Leksandsfolkhögskola som även erbjuder logi för de som vill stanna över natten. Kurser och hur du anmäler dig hittar du på vår festivalsida: Japanskfilmfestival.com

Mer info om individuella filmer, barn och unga aktiviteter och bokning av lunch hittar du på vår facebook sida: japanskfilmfestival eller här på Film i Dalarnas hemsida: filmidalarna.se  Till dess passar vi på att önska er en härlig vinter!

Mvh

Tobias Ingels