Uppmärksammat projekt om afghanska flickor

Uppmärksammat projekt om afghanska flickor

17 okt, 2017
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Skola & Utbildning, Dokumentär, Visningar, Kortfilm

Igår kunde vi läsa i nyhetsmedier om projektet Flickor-tag plats där sex afghanska tonårstjejer producerat en egen dokumentär om sina liv som heter "Jag vill ha en framtid". Den hade biopremiär på Bio Kontrast i Leksand på måndagskvällen. 
Det var när projektledaren Eva Sjöblom kontaktade Film i Dalarnas filmkonsulent för barn och unga Linda Carolina Svensson som projektet startades upp i våras. Evas önskemål om att arbeta med unga tjejer och film var intressant. Projektet växte snabbt och Leksands kommun, studieförbundet ABF och Bio Kontrast gick in som samarbetspartners tillsammans med Film i Dalarna och Svenska Filminstitutet.
Vi är stolta över filmprojektet och att det lever vidare även efter filmpremiären. Nu har Flickor - tag platsprojektet startats upp igen med de afghanska flickorna samt nya svenska flickor som kommit in i projektet och ska producera film och arbeta med berättelser. Vi på Film i Dalarna fortsätter följa projektet och den spännande utvecklingen i Leksand. 

Se även följande artiklar:
SVT Dalarna: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/dokumentarfilm-om-flickors-situation-i-afghanistan-har-premiar
DT: https://www.dt.se/logga-in/har-tar-tjejerna-fran-afghanistan-plats-i-biografen-berattar-om-sina-liv-i-kortfilmen-jag-vill-ha-en-framtid (plusinnehåll)
Sveriges radio P4: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=161&artikel=6799190