Maria Blom får Landstinget Dalarnas kulturpris 2017

Maria Blom får Landstinget Dalarnas kulturpris 2017

24 okt, 2017
Skrivet av: Daniel Wallentin ADMIN
Kategorier:

Dramatikern, regissören och manusförfattaren Maria Blom, Falun, tilldelas Landstinget Dalarnas kulturpris 2017.

Motivering:

"Träffsäkert och med dragning åt det tragikomiska skildrar Maria Blom det till synes vardagliga och banala i vår samtid. Insiktsfullt och med glimten i ögat lyfter hon fram den vanliga människans berättelse och sätter ljuset på de stora livsfrågorna."

Maria Blom är född och uppväxt i Stockholm, men flyttade till Falun i början av 2000-talet. Hon slog igenom som dramatiker och regissör på 90-talet med bl a Sårskorpor och Rabarbers och debuterade i Dalarna med pjäsen Masjävlar på Dalateatern 2001. Maria är känd både som dramatiker och filmregissör och hennes stora nationella genombrott kom med filmen Masjävlar, som främst spelades in i Trollhättan. På Dalateatern sattes hennes pjäs Under hallonbusken upp 2012. Maria har skrivit och regisserat barnmusikteatern Sjörövar-Malin & jakten på musikskatten tillsammans med Dalasinfoniettan och nu senast, under sommaren, regisserade och iscensatte Maria Blom framgångsrikt Carmina Burana och Catulli Carmina av Carl Orff på Dalahalla i Rättvik tillsammans med Dalasinfoniettan, kör och solister. I december går Marias nya film Monky upp på biograferna. Maria har bl a erhållit Lars Molin-stipendiet, Stockholms stads kulturpris samt en Guldbagge för bästa manus för Masjävlar.

Film i Dalarna och Maria Blom har många fina samarbeten med varandra och vi är extra glada att Marias kulturgärning för länet uppmärksammas! Yippiii!!Landstinget Dalarna har sedan 1963 årligen utdelat ett kulturpris. Enligt stadgarna ska priset tilldelas en, eller undantagsvis flera, i länet födda, verksamma, eller till länet på annat sätt knutna personer inom litteraturens, konstens, musikens, forskningens, folkbildningens eller annat därmed jämförligt område. Organisation eller institution som är verksam inom nämnda område kan också tilldelas priset.

Kulturstipendier utdelas årligen efter ansökan till personer som är bosatta inom länet, eller som själva eller genom sin kulturella verksamhet har anknytning till länet.

Landstinget Dalarnas kulturpris är på 100 000 kronor. De två kulturstipendiaterna får 50 000 kronor vardera. Det fyra kulturstipendierna för unga är på 10 000 kronor vardera. Priser och stipendium delas ut vid slutet av Landstinget Dalarnas fullmäktigemöte den 20 november. I samband med denna arrangeras även en presskonferens. Inbjudan kommer senare.


Fotocred: Malin Sydne