Filmarbetare i Dalarna #9 Amna Maksumic

Filmarbetare i Dalarna #9 Amna Maksumic

3 dec, 2016
Kategorier: Film i Dalarna, Filmbranschen

Amna Maksumic. Foto: Privat

Programmeraren Amna Maksumic från Borlänge bestämde sig för att utöka sin redan breda kompetens och tog steget in i film och TV-branchen. För oss berättar hon om DIY-videos, kickstarter-projekt och om hur Veckans Brott (SVT) fick henne att se en potentiell arbetsmarknad.

BERÄTTA KORTFATTAT OM DIG SJÄLV. VEM ÄR DU, VAD ARBETAR DU MED?
Jag heter Amna Maksumic och pluggar just nu till filmproducent på Stockholms Dramatiska Högskola (som tidigare hette Dramatiska Institutet). Jag kommer från Borlänge och gick gymnasiet i Falun. Jag jobbar som producent och produktionsledare, mestadels på kortfilmer, men också för en del reklam och musikvideos.

BERÄTTA OM DITT SENASTE PROJEKT?
Jag jobbar sällan med bara ett projekt, utan bollar med flera samtidigt. Den senaste tiden har jag producerat en kortfilm i skolan, som blir klar i december, varit produktionsledare på en reklamfilm för Stockholms Stad och producerat en musikvideo för artisten CEO (som kommer ut efter årsskiftet). Just nu producerar jag en TV-serie som baseras på det gamla ZTV-programmet Rallarsving med programledarna Musse Hasselvall och Andreas Halldén. Vi är i utveckling och har precis startat en Kickstarterkampanj för att få ihop pengar till manus och pilot. Kolla in kampanjen HÄR.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU ARBETAR INOM TV/FILM?
Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i Systemvetenskap vid Uppsala Universitet. Jag har jobbat som programmerare, projektledare och analytiker inom data på IBM samt varit konsult hos olika kunder, bland annat H&M, Ikea och Försvarsmakten. Efter fyra år i data-branschen ville jag testa något nytt och började tänka på olika saker jag skulle tycka va kul.

Jag är intresserad av mode, musik, bild och komedi/humor, och kom på att film är ju allt detta TILLSAMMANS. Samt att jag har vänner inom branschen och fick vara statist i Veckans Brott och tänkte ”detta kan ju också va ett jobb”, haha. Så jag sökte lite olika skolor under våren 2015 och kom in på StDH till hösten 2015.

BERÄTTA OM DIN FÖRSTA FILM?
Under ansökningstiden till StDH kände jag att jag behövde få lite erfarenhet av film och bestämde mig för att göra en musikvideo till mitt gamla gymnasieband Lucky Lucky Pigeons. En inspelningsdag, litet team, kickbikes, godis och greenscreen hemma hos mig.

https://vimeo.com/128629545

BERÄTTA OM ETT PROJEKT SOM BETYDER LITE EXTRA MYCKET FÖR DIG?
Hm, det är svårt… Jag håller på med ett eget projekt som heter Avunden som jag regisserat tillsammans med Lova Lilliemarck, det är finansierat av Film i Dalarna. Vi spelade in i Falun i somras med världens bästa team och skådespelare. Skräckfilm i en sommaridyll i Dalarna! Det är ett projekt som ligger mig varmt om hjärtat.

Ett annat projekt är kortfilmen vi gör i skolan nu, som har en jättefin och stark story och är nästan helt på polska. Slaviska språk och öst-kultur ligger mig också varmt om hjärtat.

BERÄTTA OM DIN VÄRSTA INSPELNING?
Jag tycker att inspelningar överlag är ganska vidriga, haha. Jag som producent har egentligen ingen konkret arbetsuppgift på inspelning utan blir mer som en ”allt-i-allo” som har det yttersta ansvaret ifall något skulle gå fel…

HAR DU NÅGOT INSPELNINGS-/TEKNISKT/LOGISTISKT LIFE-HACK ATT DELA MED DIG AV?
Något jag har lärt mig under min korta tid i filmbranschen är att våga fråga riktigt duktiga människor, stora produktionsbolag och uthyrningsfirmor. Folk vill hjälpa till. Ring produktionsbolag och boka möte! Sälj in ditt projekt! Utan att låta för entreprenörig…

VAD HÄNDER HÄRNÄST?
Vi fortsätter med TV-serien Efter Rallarsving och så producerar jag ett projekt med Caisa-Stina Forssberg från podcasten Kulturens ABC. Det är ett projekt om asexualitet och bristande sexlust.

VART HITTAR VI DIG?
Via produktionsbolaget Arkiv Film som jag har tillsammans med fotografen Viktor Skogqvist: http://www.arkivfilm.se/

https://vimeo.com/mamna

Man kan maila också: amna@arkivfilm.se