Filmarbetare i Dalarna #8 Annika Fredriksson

Filmarbetare i Dalarna #8 Annika Fredriksson

25 nov, 2016
Kategorier: Film i Dalarna, Filmarbetare i Dalarna

annika
Annika Fredriksson. Foto: Privat

Veckans filmarbetare med anknytning till Dalarna är en f.d. student vid Högskolan Dalarna.  Filmaren och producenten Annika Fredriksson berättar för oss om VHS-klippbord, succé-serien Sverige Sviker och om hur hon planerar att rädda världen.

BERÄTTA KORTFATTAT OM DIG SJÄLV. VEM ÄR DU, VAD ARBETAR DU MED?
Jag är född i Småland, pluggade film och tv-produktion i Falun och nu bor jag i sköna Malmö. När jag var yngre höll jag på mycket med dans, men slukade kultur och kreativitet i många former. Sedan jag tog examen i Falun har jag jobbat en hel del med TV- och dokumentärfilmsproduktion i Stockholm – på UR, SVT och mindre produktionsbolag – framför allt som inslagsproducent och klippare.

För tillfället jobbar jag med lite olika saker, jag är samordnare av ett kollektivt kulturhus som tillhör en folkhögskola, där jag också handleder filmstudenter och håller workshops i dokumentärt berättande, bland annat. Vid sidan av det har jag nyligen börjat arbeta med ett dokumentärfilmsprojekt med min vän Ayman Hassdo. Filmen kretsar kring en region i Syrien, där han är uppväxt, som på bara några år tömdes på invånare. Vi försöker pussla ihop platsen genom minnesbilder och några få människor som bor kvar.

BERÄTTA OM DITT SENASTE PROJEKT?
Nyligen gjorde jag ett kort tillfälligt realityjobb åt fotbollskanalen. De skulle spela in en mängd möten mellan allsvenska fotbollsspelare och supportrar och jag genomförde några inspelningar i södra Sverige. Det var en produktion som massor av unga killar skulle se, så då försökte jag utmana machokulturen när jag ändå hade chansen. Här lagar t.ex. grabbarna middag tillsammans. Titta på serien HÄR.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU ARBETAR INOM TV/FILM?
Vi lever i en värld med extrem rikedom och en massa bullshit, jag vill bara göra nån nytta haha! Rädda världen och sånt. Jag tänker att arbetet med TV och film kan vara ett sätt att påverka, ta några steg mot en bättre värld. Men det handlar också om att jag tycker om att jobba kreativt och att jag vill ha en trevlig vardag.
Att jag jobbar på folkhögskolan handlar om att skapa möjligheter för fler att uttrycka sig kreativt och ägna sig åt kultur. Människor mår bra av det, kultur har en helande kraft framför allt när folk får skapa själva. Det borde ha mycket större utrymme i samhället och våra liv.

BERÄTTA OM DIN FÖRSTA FILM?
På högstadiet (typ år 2001) spelade vi in en liten presentationsfilm om vår skola inför något internationellt utbyte. Vi slapp en massa lektioner för att jobba med filmen och vi klippte den på VHS-klippbord. Det ni! Om filmen överhuvudtaget existerar fortfarande så ligger den nog djupt begravd i nån lärares gamla lådor...

BERÄTTA OM ETT PROJEKT SOM BETYDER LITE EXTRA MYCKET FÖR DIG?
Jag jobbade under en lång tid med en dokumentärserie i 4 delar; Sverige Sviker. Jag och tre andra inslagsproducenter följde ungdomar som av olika anledningar inte når målen i skolan. Deras vardag speglade tydliga brister i både skola och samhälle. Det blev en fin serie som blev nominerad till Stora Journalistpriset i kategorin årets berättare 2014 och det är jag såklart jävligt mallig för :)

https://www.youtube.com/watch?v=RyF7UsO86UA

BERÄTTA OM DIN VÄRSTA INSPELNING?
Kanske när jag låg på ett hotellrum nånstans i Sverige en sen kväll, dagen före inspelning och insåg att jag glömt minneskort till kameran.

BERÄTTA OM DIN BÄSTA INSPELNING?
Sista inspelningen av ett syskonpar i Norrland som jag följde till serien Sverige Sviker. Vi hade varit där och filmat dem i flera omgångar, och det tog sin tid att komma dem nära, men tillslut var förtroendet och tilliten stark och vi fick så satans fint material. Vi bara krattade in guld som fotografen uttryckte det. Syskonen hade vant sig vid både oss och kameran – vår närvaro hade minimal inverkan på situationerna vi filmade. Det var fantastiskt.

HAR DU NÅGOT INSPELNINGS-/TEKNISKT/LOGISTISKT LIFE-HACK ATT DELA MED DIG AV?
Fuska och sno idéer från allt och alla som inspirerar. Var inte rädd, gör fel, och låt det ta tid.

VAR HITTAR VI DIG?
https://www.linkedin.com/in/annika1987