Filmarbetare i Dalarna #7 Erica Stenback

Filmarbetare i Dalarna #7 Erica Stenback

18 nov, 2016
Kategorier: Film i Dalarna, Filmarbetare i Dalarna

erica_stenback_750
Erica Stenback Foto: Privat

Veckans film- och TV-arbetare är journalisten och redaktören Erica Stenback. För oss berättar hon om hur dokumentärt fotografi påverkat hennes yrkesval, om att glida ner i ett dike på inspelning och hur en gör för att ”formulera grejen".

BERÄTTA KORTFATTAT OM DIG SJÄLV. VEM ÄR DU, VAD ARBETAR DU MED?
Jag heter Erica Stenback och jag är redaktör på SVT Nyheter Dalarna. I mitt arbete arbetsleder jag reportrar och coachar dem i deras journalistiska arbete.

BERÄTTA OM DITT SENASTE PROJEKT? VILKEN ROLL HADE DU?
Det senaste större projektet som jag arbetsledde var en granskning av psykiatrin i Dalarna. Vi kunde bland annat visa att människor får vänta i upp till två år för att få psykiatrisk behandling - en väntan som kan få förödande konsekvenser. Efter vår granskning lovade psykiatrichefen i Dalarna att man nu jobbar stenhårt för att se till att människor får snabbare vård.

HUR KOMMER DET SIG ATT DU ARBETAR INOM TV/FILM?
Det började i pappas mörkrum i källaren hemma i Säter. Jag började fota stillbilder och framkallade sedan själv. Intresset växte och jag sökte mig till Biskops-Arnö folkhögskola där jag gick en kurs i fotografiskt hantverk. Där jobbade jag med bilder i lite mer konstnärlig form - bland annat med riktigt gamla tekniker som kopparfotogravyr och cyanotopi.  Därifrån gick jag sedan åt det mer dokumentära fotograferandet på Gotlands folkhögskola och på så vis väcktes mitt intresse för journalistik och skrivande. Via journalistprogrammet i Göteborg tog jag mig vidare till tv.

BERÄTTA OM DITT FÖRSTA ALSTER?
Mitt exjobb på journalistprogrammet handlade om jämställdhet i småbarnsfamiljer. Jag träffade familjer som valt helt olika. Detta sändes i SVT Gävledala (som nyhetsprogrammet hette då).

BERÄTTA OM DIN VÄRSTA INSPELNING?
Jag hade filmat och intervjuat en kvinna i en by i närheten av Marstrand. Det var vinter och snorhalt. På vägen hem kände jag hur bilen tappade fäste i en backe och jag gled ner i diket. Efter att en bärgare dragit upp mig och jag med skakig fot gasat mig hem till redaktionen i Göteborg visade det sig att allt mitt inspelade material var borta. Fail.

BERÄTTA OM DIN BÄSTA INSPELNING?
Svårt. Men jag måste nog säga de gånger jag bevakat valrörelser. Både som livereporter, programledare och redaktör. Nerven, spänningen och allvaret vid val är något alldeles extra.

HAR DU NÅGOT INSPELNINGS-/TEKNISKT/LOGISTISKT LIFE-HACK ATT DELA MED DIG AV?
När jag var ny som tv-journalist sa en kollega till mig: "Ställ hellre för få frågor än för många." Det ligger något i det. När man samlar på sig för mycket inspelat material är det svårare att redigera och formulera "grejen". Speciellt i snabbt nyhetsarbete.

VAD HÄNDER HÄRNÄST?
Vi jobbar med en intressant publicering som kommer inom de närmaste veckorna. Ett fenomen som vi på redaktionen vill lyfta och reflektera kring. Håll utkik på SVT Nyheter Dalarna i sociala medier.

VAR HITTAR VI DIG? (HAR DU NÅGON HEMSIDA, LINKEDIN ELLER LIKNANDE)
Finns på Facebook, insta och twitter. I arbetet agerar jag mest genom SVT Nyheter Dalarnas konton på sociala medier.