Filmarbetare i Dalarna #6 Tom Grejs

Filmarbetare i Dalarna #6 Tom Grejs

11 nov, 2016
Kategorier: Film i Dalarna, Filmbranschen, Filmarbetare i Dalarna

tom2016

Veckans filmarbetare är Tom Grejs – producent, regissör och grundare av produktionsbolaget Statos Cinema. När Tom inte producerar film – till exempel reklamfilmer, kortfilmer eller företagsfilm – berikar han vårt team på Film i Dalarna. För oss berättar han om en 2 megapixel-stillbildskamera, skidfilmer och hur man genom humor kan få ungdomar att sopsortera.

BERÄTTA KORTFATTAT OM DIG SJÄLV. VEM ÄR DU, VAD ARBETAR DU MED?
Jag heter Tom Grejs, kommer från Bjursås utanför Falun. Jobbar som producent/regissör på Stratos Cinema där vi gör reklam, företagsfilm, drama och dokumentär. Är en inbiten filmare som hållit på med film hela livet. Gillar att spela in vimeodängor och semesterfilmer.

 

tom_citat

BERÄTTA OM DITT SENASTE PROJEKT? VILKEN ROLL HADE DU?
Det senaste projektet jag jobbat med är fyra stycken kortfilmer till Falu Energi och Vatten som jag producerat och regisserat. Det är egentligen mer informationsfilmer/reklamfilmer om viktiga samhällsfunktioner, men paketerade i en humoristisk webbserie med två färgstarka karaktärer.

Det är ett spännande sätt att försöka nå ut till en bredare målgrupp. Ungdomar idag kanske inte skulle sett en informationsfilm om sopsortering, men när vi gör en spelfilm med lite humor ser de hela filmen och får lära sig massor utan att de vet av det.


vita_ruta

HUR KOMMER DET SIG ATT DU ARBETAR INOM TV/FILM?
Jag tycker det är kul att hitta på berättelser och dela med mig. Hade i och för sig lika gärna kunnat bli författare eller speldesigner. Film har ju alltid vart ett stort intresse, men mest som hobby. Det var först efter jag sett Sagan om Ringen-filmerna i Nya Zeeland 2006 som jag fattade att det var film jag ville hålla på med. Året efter började jag på Högskolan Dalarnas manusprogram. 2011 startade vi det som idag är Stratos Cinema.

BERÄTTA OM DIN FÖRSTA FILM?
Första klippta filmen var en skidfilm jag spelade in med kompisarna i Bjurs. Jag hade fått en 2 megapixel-stillbildskamera i julklapp som också kunde filma. Tror det var 240p och 15 bilder per sekund. Vi filmade i flera månader och fick ihop en film på 1 minut. Det var också första gången jag fick testa att klippa en film i datorn.

 

vita_ruta
BERÄTTA OM ETT PROJEKT SOM BETYDER LITE EXTRA FÖR DIG?
Old School. Vi hade gjort ett par skidfilmer under åren. Den sista, One Life, blev riktigt bra, men tog väldigt lång tid att göra. Vi ville toppa den med något nytt utan att lägga ner en hel säsong på att filma. Då kom vi på 80-tals temat, och att göra en kort film till en låt. Först fick vi tag på en grym låt, skrev ett manus till den. Sen tränade vi in koordinerad åkning, fixade rekvisita, utrustning, och en anläggning som såg lite äldre ut. Efter stängning var vi där och filmade några dagar. Superkul inspelning och film. Sen blev den nominerad till årets mest innovativa skidfilm 2006. Vi fick åka till Tyskland och tävlade på en festival där den kom tvåa.


BERÄTTA OM DIN VÄRSTA  INSPELNING?
Har gjort många dåliga och bra inspelningar, men de dåliga är så pass tråkiga att det inte är värt att gå in närmare på. Allt från material från en hel kortfilm som försvunnit i loggningen till katastrofinspelningar där halva team hoppar av/bränner ut sig.

BERÄTTA OM DIN BÄSTA INSPELNING?
De flesta inspelningarna går faktiskt riktigt bra och är roliga. Det blir lite vad man gör det till.

HAR DU NÅGOT INSPELNINGS-/TEKNISKT/LOGISTISKT LIFE-HACK ATT DELA MED DIG AV?
Ha kul och stressa så lite som möjligt på inspelningen är mitt tips. Det blir sällan bättre.
Just inspelningen är så krävande som den är. All planering leder fram till de här dagarna och all post blir inte bättre än det man lyckades med på inspelningen. Ofta när jag skriver inspelningsscheman planerar jag in mer tid än vad en scen kommer ta att spela in för att slippa stressa. Det blir mer chill på inspelningen, alla är glada och det är enklare att vara kreativ, improvisera och testa nya lösningar. En kostnadsfråga såklart, men också en prioritering.

VAR HITTAR VI DIG?
Mitt företag har en sida, www.stratoscinema.com där vi lägger upp filmer vi producerar och en produktionsblogg för den som vill veta lite mer vad vi gör. Annars kan man kika in på min YouTube-kanal där jag har några semesterfilmer och gamla alster. www.youtube.com/tomgrejs