Filmarbetare i Dalarna #5 Johan Stolpe

Filmarbetare i Dalarna #5 Johan Stolpe

4 nov, 2016
Kategorier: Film i Dalarna

johan_stolpe01
Johan Stolpe. Foto: Privat

Veckans filmarbetare med anknytning till Dalarna är frilansaren Johan Stolpe. För oss berättar han om videokameran han ärvt av sin morfar, musikvideoinspelningar i vinternatten och lampstativ i bild.

BERÄTTA KORTFATTAT OM DIG SJÄLV. VEM ÄR DU, VAD ARBETAR DU MED?
Jag är finlandssvensk, född och uppväxt i Vasa, Finland. Bosatt i Falun sen 2010 och har frilansat inom Film & TV i Sverige sen dess. Jobbar för det mesta som filmfotograf, men är en så kallad DIY:are som har lärt mig själv mycket inom filmens olika roller. Men det jag gillar mest är att jobba med regi, foto, klipp och musik.

johan_citat02

BERÄTTA OM DITT SENASTE PROJEKT? VAD VAR DET FÖR PROJEKT OCH VILKEN ROLL HADE DU?
Mitt senaste projekt var en musikvideo åt Göteborgsbaserade bandet Pale Honey.  Det är faktiskt ett väldigt typiskt projekt för att beskriva det jag gör mest. Bandet hörde av sig till mig och frågade ifall jag ville göra en video åt dem och efter att ha hört låten tackade jag genast ja. Budgeten var låg så jag arbetade själv utan team.  Under två dagar filmade jag med bandet i stort sett dygnet runt. Då är det inte konstigt att man vid klippbordet upptäcker nåt lampstativ i bild. Hade det inte varit för att bandet själva var väldigt engagerade och hjälpsamma hade det aldrig blivit så bra resultat som det blev.


vita_ruta

HUR KOMMER DET SIG ATT DU ARBETAR INOM TV/FILM?
Jag har alltid tyckt om film och foto, men det var som 13-åring, när jag fick ärva min morfars videokamera, som jag fick min första kontakt med filmskapande. Jag filmade alla mina kompisar som skejtade och gjorde också egna kortfilmer tillsammans med dem. Det var dock inte självklart att jag sen, efter gymnasiet, skulle studera film. Just då var jag ganska vilsen, men eftersom jag ändå hade ett stort filmintresse så sökte jag till en Film och TV-produktionslinje i Nykarleby, Finland, och kom in. Under studietiden insåg jag att det var det här jag skulle syssla med resten av livet.

BERÄTTA OM DIN FÖRSTA FILM?
Min första riktigt egna kortfilm som jag gjorde utanför skolan 2008 heter Det är en behaglig känsla att göra någon glad, det tål att upprepas. Det var första gången som jag hade skrivit ett manus med dialog och där jag själv skulle leda och jobba med ett helt team. Det var en fantastisk upplevelse att för första gången få sin fantasi förverkligad på film. I was hooked. Resultatet kan man dock diskutera.

BERÄTTA OM ETT PROJEKT SOM BETYDER LITE EXTRA FÖR DIG?
Jag har ett riktigt hjärteprojekt som har legat och grott sedan 2008. Det är en kortfilm baserad på verkliga händelser i Österbotten, Finland. Vill inte berätta mer om den idag. Den har haft många olika former och skepnader och har väntat tålmodigt under alla år. Men nästa år kommer jag äntligen att ha tid och råd att börja förverkliga den.

BERÄTTA OM DIN VÄRSTA INSPELNING?
Det måste nog vara inspelningen av musikvideon Francis – Here Is The Key. Inte för att det gick dåligt på något sätt, utan mest bara för att det var så otroligt tungt att spela in två nätter i rad, i mars månad, ute på en strand. Vi började filma när solen gick ner och slutade filma när den steg upp. Det var ju kolsvart hela tiden och alla gick runt och frös. Extra mysigt blev det för bandets trummis, som mer eller mindre naken blev begravd under den iskalla sanden i bild.


vita_ruta

BERÄTTA OM DIN BÄSTA INSPELNING?
Jättesvårt att kalla någon den bästa faktiskt. Men jag måste säga att det var något magiskt runt musikvideoinspelningen av, åter igen, Francis – Follow Me Home. Jag jobbade med Mats Karlsson från Borlänge, som aldrig stått framför kameran förut. Hans engagemang och hängivenhet imponerade mig och det bidrog till att hela inspelningen blev väldigt lekfull och spontan. Vi filmade hela videon på två dagar på över 20 olika platser runt om i Dalarna. Det var dessutom bara tre pers i teamet inklusive Mats, vilket gjorde att vi kunde sjunka in i inspelningsbubblan tillsammans väldigt lätt. Det var bara att hoppa ut ur bilen när vi såg något vackert, filma lite och köra vidare.

HAR DU NÅGOT INSPELNINGS-/TEKNISKT/LOGISTISKT LIFE-HACK ATT DELA MED DIG AV?
Jag har alltid tyckt om att använda naturligt/befintligt ljus i mina filmer. Att lära sig att jobba med det är väldigt givande. Och billigt.

VAD HÄNDER HÄRNÄST?
Jag skall söka pengar för mitt kortfilmsprojekt och fortsätta leva frilanslivet. Just nu jobbar jag som filmfotograf åt Chimney i ett längre reklamprojekt där kunden är Clas Ohlson.

VAR HITTAR VI DIG? (HAR DU NÅGON HEMSIDA, LINKEDIN ELLER LIKNANDE)

vimeo.com/johanstolpe