Filmarbetare i Dalarna #4 Sonya Gudmundsdotter

Filmarbetare i Dalarna #4 Sonya Gudmundsdotter

28 okt, 2016
Kategorier: Film i Dalarna, Filmbranschen, Filmarbetare i Dalarna

soyna01
Sonya Gudmundsdotter. Foto: Privat

Veckans filmarbetare med anknytning till Dalarna är Sonya Gudmundsdotter. Sonyas filmintresse föddes ur skräckfilmsproduktioner i Dalarnas mörka skogar. Hennes arbete har tagit henne till Kapstaden och ut i fårhagen. För oss berättar hon om fåren som inte ville bli filmade, leriga monitorbatterier och produktionen av en musikvideo till Ison & Fille.

BERÄTTA KORTFATTAT OM DIG SJÄLV. VEM ÄR DU, VAD ARBETAR DU MED?
Jag heter Sonya Gudmundsdotter, är född och uppvuxen i Falun! Jag jobbar som kameraassistent, min roll kallas C-Foto. Vi är flera som assisterar fotografen, det finns alltid en B-Fotograf och ibland även en videoassistent. Jag har jobbat en del i klipprummet också men trivs bäst på inspelning

BERÄTTA OM DITT SENASTE PROJEKT?
Jag har precis avslutat ett längre jobb på en humorserie som ska gå på kanal 5 i vinter. Denna vecka har jag jobbat på en musikvideo och en reklamfilm, första dagen sprängde vi en lägenhet och andra dagen filmade vi falukorvar i 10 timmar!

sonya_citat

HUR KOMMER DET SIG ATT DU ARBETAR INOM TV/FILM?
När jag växte upp gjorde vi mycket skräckfilmer på kul i skogen i Dalarna, det var min roligaste tid. När jag blev äldre insåg jag att det faktiskt går att jobba med film och alla andra jobb jag haft kändes ganska tråkiga i jämförelse, så det var bara att börja!

BERÄTTA OM DIN FÖRSTA FILM?
Jag pluggade dokumentärfilm på en folkhögskola för flera år sen. I samband med den utbildningen åkte jag till Kapstaden I Sydafrika och träffade världens finaste killar som bodde på gatan. Jag och två klasskompisar gjorde en film om dem! Vi visade Long Street Kids, som den heter, på olika festivaler. Vi vann några priser och kunde göra mer film efter det.

https://vimeo.com/64960920

vita_ruta
BERÄTTA OM ETT PROJEKT SOM BETYDER EXTRA MYCKET FÖR DIG?
Long Street Kids betyder såklart jättemycket för mig, men mitt första jobb inom just drama var en komediserie som heter Boy Machine. Där lärde jag mig otroligt mycket om hur en större dramaproduktion går till och jag lärde känna massor av människor som har gett mig mer jobb efter det.

vita_ruta
BERÄTTA OM DIN VÄRSTA INSPELNING?
Första dagen efter att jag tagit mitt körkort skulle jag köra kamerabilen lastad med all utrustning till en inspelningsplats Huddinge i Stockholm. Det var en jättestor bil och det var första gången jag körde själv, så det kändes ju redan som att allt jag gjorde var olagligt. Jag visste inte vart jag skulle så jag slog in adressen på GPSen och jag var superädd för att komma försent, jag körde ju såklart fel hundra gånger. När jag tillslut kom rätt (20 minuter för sent) så var inspelningen på en fårfarm där det sprang lösa får överallt och det ösregnade. Vi skulle filma fåren, men de var svåra att regissera. Hela teamet sprang runt i regnet för att försöka valla in fåren, som vägrade samarbeta. När fåren till slut gav med sig så hade mina batterier, som ger ström till alla monitorer, dränkts i lera och regn, så de slutade att fungera och ingen kunde se vad vi filmade. Vi fick inte det materialet vi ville ha den dagen trots att vi jobbat över två timmar. När dagen äntligen var slut körde jag hem bilen mitt i natten. Då blev jag stoppad av polisen, för jag körde tydligen med helljusen på. Den dagen var inte en toppendag...

BERÄTTA OM DIN BÄSTA INSPELNING?
Det här är den svåraste frågan, för alla inspelningar betyder mycket. Du får som en ny liten familj på varje inspelning och att jobba med människor där alla vill att just denna scen ska bli bäst är en magisk känsla! Men kanske att en av de roligaste sakerna för mig var när vi filmade en musikvideo till Ison & Fille. Då filmade vi på film, både på 16mm och 35mm. Jag hade inte laddat film förut så dagen innan inspelning övade jag i flera timmar och när det var dags att filma så gick det jättebra!

vita_ruta
HAR DU NÅGOT INSPELNINGS-/TEKNISKT/LOGISTISKT LIFE-HACK ATT DELA MED DIG AV?
Filma inte får…

VAD HÄNDER HÄRNÄST?
Jag ska jobba på en långfilm i Stockholm. Jag får inte säga så mycket om filmen ännu, men det kommer bli roligt. Jag känner också flera i teamet sen tidigare, så det kommer absolut att bli bra!

VAR HITTAR VI DIG?
Jag finns på Linkedin