"Allt som jag hatar" till FiSH Filmfestival.

"Allt som jag hatar" till FiSH Filmfestival.

17 mar, 2017
Skrivet av: Linda Carolina Svensson ADMIN
Kategorier: Filmfestival, Film i Dalarna, Filmarbetare i Dalarna

Ebba_v03
Ebba Bladh. Foto privat.

Regissören och filmskaparen Ebba Bladhs film "Allt som jag hatar" valdes ut som ett av Dalarnas bidrag till Novemberfestivalen i Trollhättan 2016. Kort efter hör den tyska festivalen FiSH Filmfestival av sig och vill visa filmen. Nu bär det snart av till Tyskland. För Film i Dalarna berättar Ebba om mottagandet av filmen, kroppsacceptans och hennes kommande projekt.

BERÄTTA OM DIG SJÄLV, VEM ÄR DU OCH VAD GÖR DU?
Jag är född och uppvuxen i lilla Malung och har hela mitt liv sysslat med djur. Idag så gör jag en del film och fotoarbeten om djurrätt och djurs rätt att leva. Då får jag främst hjälp av mina får. Mina vänner skulle nog säga att jag är en individ som är omsorgsfull, har ett bra sinne för humor och uppskattar ett glas vin i jacuzzin en fredagkväll. Jag arbetar mycket med kroppsacceptans, om hur man ska acceptera sig själv, på sociala medier. Ja sysslar även mycket med fetish och ställer upp på fotograferingar som modell både till mig själv och andra.

BERÄTTA OM FILMEN "ALLT SOM JAG HATAR"?
Min film "Allt som jag hatar" var främst en film jag gjorde vid sidan om, till Dalarnas filmfestival, samtidigt som min gymnasieklass producerade en annan. Jag kände att jag ville göra något eget. Jag ville se hur jag såg ut på bild och även om jag inte skulle gilla resultatet spelade det inte så stor roll då jag ville visa detta med kroppsacceptans. Jag trodde aldrig att den skulle få så många framgångar då jag egentligen bara kastade ihop den. Om jag hade känt det på mig hade jag ansträngt mig mer, men det kanske inte är vad allt handlar om.

BERÄTTA OM INSPELNINGSARBETET?
Eftersom jag var ensam att spela in den kan man ju inte direkt diskutera arbetet mellan människorna. Däremot var arbetet mellan mig och kameran lite svårt. Jag fick hela tiden gå tillbaka och se vad jag spelat in, kolla fokus och komposition. Jag hade ju bara mig själv och min lägenhet som material så om något behövdes ta om var det enkelt fixat.

VILKEN VAR DEN STÖRSTA UTMANINGEN MED ARBETET?
Som tidigare sagt var samarbetet mellan mig och kameran svårt med fokus och komposition. För övrigt var det inte så svårt. Jag hade bildmanus och meningen med symboliken i huvudet.

BERÄTTA OM ETT FINT MINNE FRÅN INSPELNINGEN?
Det som förvånade mig mest var resultatet av mitt utseende på filmklippen. Tack vare skapandet av filmen kunde jag tillsammans med den acceptera mig mer och fylla dess budskap ännu mer. Det kändes skönt att få stå framför kameran (även om det var obekvämt) och få uttrycka mig själv helt utan gränser och åsikter från andra.

BERÄTTA OM DIN MEDVERKAN I DALARNAS FILMFESTIVAL?
Varje år brukar vi på medieprogrammet på Lugnetgymnasiet skapa en film som vi anmäler till Dalarnas Filmfestival. Som sagt skapade jag en egen film eftersom jag inte direkt tyckte om den som vi i klassen gjorde. Jag hade inge förväntningar utan ville bara boosta mig själv genom att visa den. När jag sedan fick gå fram och ta emot mitt diplom och buketten med blommor blev jag verkligen exalterad och inte minst sagt förvånad. Efter den händelsen och massa fina kommentarer började jag förstå vilken potential "Allt som jag hatar" hade, och genast fick jag förhoppningar om att komma längre med den och även att i framtiden kunna utveckla idén om den.

BERÄTTA OM NOVEMBERFESTIVALEN??
Att min film gick vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan var nog något av det häftigaste jag varit med om. Jag, och några ifrån min klass reste dit. Dock reste jag tillsammans med de andra som gick vidare ifrån Dalarnas filmfestival. Novemberfestivalen kändes otroligt stor och pampig med många intressanta och trevliga människor. Även om vi såg på kortfilmer i vad jag tror blev över sex timmar var jag hela tiden uppmärksam. Även om ingen av oss ifrån Dalarna gick vidare eller fick pris under prisutdelningen så var jag inte ledsen för det. Hela upplevelsen att ens vara där var mer än nog!

BERÄTTA OM FiSH FILMFESTIVAL?
För några veckor sedan fick jag ett mail från en person ifrån filmfestivalen FiSH Festival i Rostock, Tyskland. Han berättade att han valt ut min film tillsammans med 9 andra att delta i festivalen. Först hade jag svårt att tro det och fick dubbelkolla med Tobias ifrån Film i Dalarna om det var sant. När jag fick det bekräftat blev jag otroligt exalterad och visste inte direkt var jag skulle ta vägen med all min energi! Det kändes otroligt stort och ännu en gång fick jag se potentialen med "Allt som jag hatar". Jag har inte direkt mycket information om själva festivalen men jag ska få resa dit tillsammans med min goda vän Johanna Laitinen och även där kommer garanterat upplevelsen betyda mer än om jag vinner ett pris eller inte.

VAD HÄNDER HÄR NÄST?
Just nu arbetar jag på ett fotoprojekt inom fetish där utställningen tillsammans med några andra kommer att heta "6", där vi har tema "sex". Jag kommer förmodligen dra igång ett projekt att göra en symbolisk film som ska handla om en kos liv inom mjölkindustrin. Jag har nog lite väl för höga förhoppningar om resultatet men det ska bli kul.

VAR HITTAR VI DIG?
Jag bor ju för tillfället i Falun men du kanske menar på sociala medier eller annat? För tillfället har jag ingen riktig hemsida men finns ju såklart på Facebook och har även min Instagram "Belzelgarubberdoll" där jag uttrycker mig inom kroppsacceptans och fetish.
Tack för mig!