Skolbio i Dalarna

Skolbio i Dalarna


Alla barn ska ha lika möjligheter till filmupplevelser, och biografen är en inspirerande mötesplats där barn och unga kan få uppleva film som konstform. Film kan uppmuntra, utmana och engagera och finnas till grund för att främja demokratin.

En viktig del med att se film under skoltid är möjligheten att arbeta med filmen pedagogiskt och ämnesöverskridande. Film som medium spänner över så många olika områden och kan ge intressanta diskussioner, tankar och utgångspunkter.

Skolbio stöd finns att söka hos Svenska Filminstitutet, stödet kan ges till kommuner i upp till tre år för att etablera en långsiktig verksamhet inom skolbio. Läs mer om stödet här: http://www.filminstitutet.se/sv/sok-stod/filminstitutets-stod/barn-och-ungdom/stod-till-filmkulturell-verksamhet-for-barn-och-ungdom/

Tips för skolbio

Filmer och filmhandledningar för dig som vill starta upp skolbio eller ha tips på skolbiofilmer samt filmpedagogisk material för skolbio.

AV Media - Region Dalarna
AV-centralen i Falun som de flesta av länets kommuner har avtal med. Här bokas även de populära Läs en film-väskorna och film-streamingtjänsten SLI finns här. 

FilmCentrum
Här kan man boka film, ladda ner medieguider och beställa Skapande Skola-paket. 

Folkets Bio
Här hittar du såväl kortfilm som långfilm och dokumentärer. 

Svenska Filmintitutet
SFI:s Film i skolan-sida innehåller filmhandledningar, artiklar och annat smått och gott. 

Filmform
En stiftelse för svensk konstfilm och experimentell film, som har fyra pedagogiska paket kring konstfilm samt nedladdningsbart inspirationsmaterial (leta efter "Videokonst - vad är det?").