FILM I SKOLAN-DAGEN 2018

FILM I SKOLAN-DAGEN 2018

Den 9:e oktober kommer Film i skolan-dagen till Tällberg i Dalarna. Du kan redan nu anmäla dig till arrangemanget så att du säkrar en plats till höstens stora filmpedagogiska evenemang, det är helt gratis att delta och vi bjuder på lunch och fika. Film i skolan-dagen är en inspirationsdag för dig som vill lära dig mer om hur du kan arbeta med filmen som ett verktyg i skolan. Dagen riktar sig till dig som jobbar i skolan/kulturskolan, är verksam inom kulturen eller kulturell organisation och såklart för alla filmintresserade. 

Film i skolan-dagen görs i samarbete med Svenska Filminstitutet och Föreningen FOMP Film -och mediepedagogik.

Var: Dalecarlia Quality hotel, Tällberg
När: 9:e oktober 2018
Tid: 10.00 - 16.00 (incheckning och frukostfika mellan 09.30 - 10.00)
Kostnader: Gratis att anmäla sig till dagen, vi bjuder på lunch och fika.


Anmälan
Anmälan är gratis och den gör du här: https://www.simplesignup.se/event/135132-film-i-skolan-dagen-2018


Preliminärt Program 

09.30 – 10.00 Incheckning och frukostfika.

PROGRAM FÖRMIDDAG

10.00 – 12.00

En bild säger mer än tusen ord Anna Tornberg, projektledare Statens medieråd presenterar delar ur det demokratistärkande pedagogiska materialet, Propaganda och bilders makt samt Könsnormer i bildspråket, som Statens medieråd har tagit fram för skolan.

Delaktighet & representation ur en filmares perspektiv Clara Bodén, regissör, producent och manusförfattare, pratar om behovet av att, som ung, kunna känna igen sig i de bilder som omger en samt varför det är viktigt att olika röster från olika miljöer får synas och höras. Clara är bland annat skapare av filmen Lgh+bil+allt jag har och äger.

Bilder av den andre Sanjin Pejkovic är filmforskare vid Linnéuniversitetet, medarbetare på Göteborgs filmfestival samt filmskribent. Genom en filmhistorisk förankring, praktiska filmanalyser och i en dialog med publiken, kommer Sanjin att diskutera och göra några nedslag som problematiserar och granskar stereotypernas historia på den vita duken.

Workshop filmworkshop med mediepedagogen Ria Wedin Brunet.

12.00 – 13.00 Lunch

PROGRAM EFTERMIDDAG

13.00 – 16.00

Filmrikets filmpedagogiska plattform Lianna Hallsénius, projektledare för Filmriket, berättar om Filmrikets kostnadsfria webbresurs för lärare. Plattformen är kopplad till läroplanen.

Igenkänning, starka känslor och värderingar: västerländsk action, islamofobi och komplexa publikreaktioner Tomas Axelson, filmforskare och verksamhetsledare för Interkulturellt utvecklingscentrum Högskolan Dalarna, diskuterar filmens roll som resurs för djupa värderingsstrukturer i samhället.

Fika Kaffe, te, fikabröd och frukt.

Flickor-tag plats! Filmpedagogen och manusförfattaren Eva Sjöblom berättar om sitt integrationsprojekt för att stärka unga flickor i Leksand.

Workshop mediepedagogen Ria Wedin Brunet håller filmworkshop.