FILM I SKOLAN-DAGEN 2018

FILM I SKOLAN-DAGEN 2018

Film i skolan-dagen har varit. Den ägde rum den 9:e oktober i Tällberg i Dalarna. Film i skolan-dagen var en inspirationsdag för dig som ville lära dig mer om hur du kan arbeta med filmen som ett verktyg i skolan. Dagen riktade sig till dig som jobbar i skolan/kulturskolan, är verksam inom kulturen eller kulturell organisation och såklart för alla filmintresserade. 

Film i skolan-dagen gjordes i samarbete med Svenska Filminstitutet och Föreningen FOMP Film -och mediepedagogik.

Var: Dalecarlia Quality hotel, Tällberg
När: 9:e oktober 2018
Tid: 10.00 - 16.00 (incheckning och frukostfika mellan 09.30 - 10.00)
Kostnader: Gratis att anmäla sig till dagen, vi bjuder på lunch och fika.


Program 

09.30 – 10.00 Incheckning och frukostfika.

PROGRAM FÖRMIDDAG

10.00 – 12.00

En bild säger mer än tusen ord Anna Tornberg, projektledare Statens medieråd presenterar delar ur det demokratistärkande pedagogiska materialet, Propaganda och bilders makt samt Könsnormer i bildspråket, som Statens medieråd har tagit fram för skolan.

Delaktighet & representation ur en filmares perspektiv Clara Bodén, regissör, producent och manusförfattare, pratar om behovet av att, som ung, kunna känna igen sig i de bilder som omger en samt varför det är viktigt att olika röster från olika miljöer får synas och höras. Clara är bland annat skapare av filmen Lgh+bil+allt jag har och äger.

Bilder av den andre Sanjin Pejkovic är filmforskare vid Linnéuniversitetet, medarbetare på Göteborgs filmfestival samt filmskribent. Genom en filmhistorisk förankring, praktiska filmanalyser och i en dialog med publiken, kommer Sanjin att diskutera och göra några nedslag som problematiserar och granskar stereotypernas historia på den vita duken.

Workshop filmworkshop med mediepedagogen Ria Wedin Brunet.

12.00 – 13.00 Lunch

PROGRAM EFTERMIDDAG

13.00 – 16.00

Filmrikets filmpedagogiska plattform Lianna Hallsénius, projektledare för Filmriket, berättar om Filmrikets kostnadsfria webbresurs för lärare. Plattformen är kopplad till läroplanen.

Igenkänning, starka känslor och värderingar: västerländsk action, islamofobi och komplexa publikreaktioner Tomas Axelson, filmforskare och verksamhetsledare för Interkulturellt utvecklingscentrum Högskolan Dalarna, diskuterar filmens roll som resurs för djupa värderingsstrukturer i samhället.

Fika Kaffe, te, fikabröd och frukt.

Workshop mediepedagogen Ria Wedin Brunet håller filmworkshop.

Flickor-tag plats! Filmpedagogen och manusförfattaren Eva Sjöblom berättar om sitt integrationsprojekt för att stärka unga flickor i Leksand.