Sagas första filminspelning

Postad av I 06 mars 2012 I Film i Dalarna, Skola & Utbildning

saga2Om man drömmer om att bli filmskådespelare kan det löna sig att kontakta Film i Dalarna. Det har Saga Fjellström, tolvåring från Falun, fått erfara. Efter att ha gjort sitt livs första provfilmning fick hon roller i två hela filmer! Men det var inte helt givet att det skulle bli någon film alls.

För ett par veckor sedan kontaktade Saga oss på Film i Dalarna eftersom hon gärna ville skådespela i en film. Tyvärr, blev beskedet, inga filminspelningar på gång just nu, men hon var varmt välkommen att komma och hälsa på. Två dagar senare kunde Maria på Film i Dalarna meddela att det visserligen utlysts casting för två olika kortfilmer samma helg, men att ingen av dem sökte en tolvårig tjej. Men, tyckte Maria, Saga kunde ju komma ändå, så hon fick se Film i Dalarna och träffa filmarna.

saga instruktionerProvfilmning
Efter en rundvandring på Film i Dalarna frågade Maria de båda filmarna om inte Saga kunde få provfilma ändå, för att få känna på åtminstone, och det var inte filmarna sena att nappa på. Efteråt var de så imponerade av Sagas insats att de faktiskt ändrade i sina manus så att hon kunde få en roll i båda filmerna!

saga tagningInspelningen
Första helgen i mars spelades första filmen in, och Saga fick en första inblick i filmens värld. Mycket av tiden som skådespelare går åt till att vänta. Det är mycket som ska förberedas innan själva filmandet sätter igång. Sedan tas scenerna om flera gånger från flera olika kameravinklar. Ibland måste man avbryta, till exempel om någon kommer av sig, om någon tittar in i kameran eller om mikrofonbommen syns i bild. Då är det bara att börja om från början.

saga inspelningStort tålamod
Tålamod är en dygd, sägs det, och Saga besitter mycket av den varan – gott humör från nio på morgonen till halv fyra på eftermiddagen! Det lugna och trevliga filmteamet och den duktiga regissören underlättade förstås. Sista tagningen fick Saga även prova på att vara klappa.

Vi önskar Saga all lycka till med nästa film!

Fotnot: Maria spelade också en av rollerna i filmen.
En liten bakomfilm från inspelningen kommer så småningom!